Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mestá a regióny chcú od vlád úzku spoluprácu v záujme ochrany ovzdušia

Znečistené ovzdušie v Pekingu Foto: TASR/AP

Konferencia v Nemecku, na ktorej by sa malo zúčastniť celkove 25.000 ľudí z takmer 200 krajín sveta, potrvá do piatka 17. novembra.

Bonn 12. novembra (TASR) - Svetová klimatická konferencia pokračovala dnes v západonemeckom Bonne summitom miest a regiónov.

Generálny tajomník iniciatívy "Komunálne vlády za udržateľnosť" Gino Van Begin vyzval pri tejto príležitosti národné vlády, aby vyvinuli jasné mechanizmy na úzku spoluprácu s mestami a regiónmi a urobili z nich tak rovnocenných partnerov.

Na nedeľňajšom summite sa stalo zrejmé, že mestá a regióny z celej planéty sa považujú za hnacie motory ochrany klímy, kým národné vlády v ich očiach nezriedka zaostávajú za očakávaniami.

Za príklad významnej úlohy miest a regiónov sú považované Spojené štáty, kde prezident Donald Trump avizoval odstúpenie od parížskej klimatickej dohody, avšak Kalifornia, ako aj ďalšie americké štáty či viaceré veľkomestá USA ešte posilnili úsilie o klimatickú ochranu.

Medzinárodná konferencia Organizácie Spojených národov v Bonne vstupuje do druhého, rozhodujúceho týždňa.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová sa v tejto súvislosti vo videoposolstve vyjadrila za klimatickú politiku akceptovateľnú pre ekonomiku. "Ak by oceliarne, hlinikárne a medené hute opustili našu krajiny a zamierili kamsi, kde ekologické normy nie sú tak dobré ako u nás, potom by sme pre ochranu ovzdušia na planéte nezískali nič", konštatovala.

Iný názor však malo evidentne asi 2000 demonštrantov, ktorí v sobotu protestovali v Bonne práve proti takémuto postoju. Ich názor nemeckej kancelárky neuspokojil, ale viedol k nápisom ako "Pani Merkelová prespí ochranu klímy" na transparentoch.

Konferencia, na ktorej by sa malo zúčastniť celkove 25.000 ľudí z takmer 200 krajín sveta, potrvá do piatka 17. novembra.

Už od stredy sa bude v Bonne rokovať na úrovni ministrov a následne tam očakávajú i francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona či nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

Úspech konferencie sa bude napokon odvodzovať od konkrétnosti návrhov záverečných textov o záväzných predpisoch napríklad o meraní oxidu uhličitého, ktoré by sa do piatka mali vypracovať.