Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Prvé obvody piatich hlavných miest strednej Európy budú spolupracovať

Bratislava. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Spolupráca stredoeurópskych miest sa bude v prvom rade týkať oblastí kultúry, cestovného ruchu, prevádzky miest a ochrany pamiatok.


Budapešť/Bratislava 7. mája (TASR) - Starostovia prvých obvodov Budapešti, Viedne, Bratislavy, Prahy a Varšavy sa v Budapešti dohodli, že budú vzájomne spolupracovať. Agentúru MTI o tom dnes informoval starosta I. budapeštianskeho obvodu (Budavár) Gábor Tamás Nagy.

Samospráva Budaváru podľa jeho slov mala aj doposiaľ dvojstrannú spoluprácu, avšak zatiaľ sa nestalo, že by sa na jednom stretnutí prezentovalo vedenie obvodov piatich hlavných miest.

Táto spolupráca stredoeurópskych miest sa bude v prvom rade týkať oblastí kultúry, cestovného ruchu, prevádzky miest a ochrany pamiatok. "Ak sa tieto mestá budú spolu rozvíjať a budú stabilné, prospeje to celému regiónu," zdôraznil Nagy, podľa ktorého treba skoncovať s postojom, že konkurenčné mesto je nepriateľ, ktorého treba zdolať.

Cieľom budúcich pravidelných stretnutí je podľa jeho slov prostredníctvom medzinárodného systému vzťahov poskytnúť vzájomne o sebe viac informácií.

Budapeštianska schôdzka bola prvou, na ktorej sa zúčastnili starostovia prvých obvodov všetkých piatich miest. K tejto iniciatíve sa Varšava pripojila na terajšom podujatí, píše MTI.