Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Mestá Zürich a Bazilej pre situáciu okolo Gazy zakázali demonštrácie

udia utekajú okolo budovy zničenej počas izraelského leteckého útoku na utečenecký tábor Nusseirat v pásme Gazy 18. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Polícia kantónu Bazilej-mesto oznámila, že zakazuje všetky demonštrácie od piatkovej 17.00 h do nedeľňajšej polnoci.

Ženeva 18. októbra (TASR) — Švajčiarske mestá Bazilej a Zürich vydali v stredu zákaz akýchkoľvek demonštrácií v čase pokračujúcich bojov medzi Izraelom a militantnými Palestínčanmi na Blízkom východe, informuje agentúra DPA.

Polícia kantónu Bazilej-mesto oznámila, že zakazuje všetky demonštrácie od piatkovej 17.00 h do nedeľňajšej polnoci. "Dôvodom je zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v kontexte konfliktu na Blízkom východe," konštatovala polícia s tým, že riziko zranenia osôb a spôsobenia škôd na majetku počas zhromaždení je veľmi vysoké.

Zákaz sa vzťahuje aj na pôvodne povolenú demonštráciu oponentov nariadení týkajúcich sa ochorenia COVID-19. Podobné demonštrácie sa mali konať v sobotu aj v susednom Nemecku a Francúzsku.

Zákaz protestov v ďalšom švajčiarskom meste Zürich, súvisiaci s konfliktom na Blízkom východe, sa vzťahuje na zvyšok tohto týždňa. Následne sa budú žiadosti o povolenie takýchto akcií vyhodnocovať podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie.