Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mesto v blízkosti elektrárne Fukušima zrušilo nariadenie na evakuáciu

Fukušima Foto: TASR/AP

Naraha bola medzi prvými siedmimi obcami evakuovanými z dôvodu úniku rádioaktívneho žiarenia z Fukušimy.

Naraha 5. septembra (TASR) - Japonské mesto Naraha dnes zrušilo nariadenie na evakuáciu všetkých 7400 obyvateľov z roku 2011, ktoré bolo vydané po havárii v jadrovej elektrárni Fukušima. Oznámila to agentúra AP.

Naraha bola medzi prvými siedmimi obcami evakuovanými z dôvodu úniku rádioaktívneho žiarenia z Fukušimy, ktorú po mohutnom zemetrasení zasiahla prívalová vlna cunami.

Úrady tvrdia, že radiácia v meste klesla vďaka dekontaminácii na úroveň považovanú za bezpečnú. Obyvatelia dostali osobné dozimetre na kontrolu úrovne radiácie a mesto tiež spustilo 24-hodinový monitoring stanice na filtráciu vody.

Väčšina obyvateľov aj napriek tomu zostáva opatrných a naďalej sa obáva o svoje zdravie. Od apríla, keď sa začala skúšobná lehota, sa vrátilo len asi 100 z takmer 2600 rodín.

Naraha stále zápasí s nefungujúcou infraštruktúrou. Napríklad bez nemocnice bude do októbra, nová nemocnica v prefektúre Fukušima bude pripravená až vo februári budúceho roka.

Obchod s potravinami začal v júli s bezplatnou donáškovou službou, na budúci rok otvoria v meste nákupné centrum. Problémy so zabezopečovaním každodenných potrieb majú aj napriek tomu najmä obyvatelia, ktorí nemajú vodičský preukaz.