Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Turecko požiadalo USA o posilnenie náletov v boji o Kobané

Sýrski utečenci Foto: TASR/AP

Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, doteraz prijalo vyše 180.000 sýrskych kurdských utečencov utekajúcich z Kobané.

Istanbul/New York 7. októbra (TASR) - Turecko požiadalo Spojené štáty o posilnenie leteckých úderov, ktoré by zabránili militantom Islamského štátu zmocniť sa významného kurdského pohraničného mesta Kobané v Sýrii. S odvolaním sa na dnešné vyjadrenie tureckého vicepremiéra Yalcina Akdogana o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

"Naša vláda a príslušné inštitúcie zdôraznili americkým predstaviteľom nevyhnutnosť okamžite posilniť letecké bombardovanie, aby bolo aktívnejšie a účinnejšie," povedal Akdogan. Jeho vyjadrenie zverejnila na svojom webe televízna stanica AHaber.

Bojovníci Islamského štátu postupujúci do juhozápadnej časti mesta Kobané vyvinuli tlak na Ankaru, aby do konfliktu v susednej Sýrii zasiahla. Nátlak na vládu vyvíja aj turecká kurdská obec, ktorá vládu obviňuje z nečinnosti.

Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, doteraz prijalo vyše 180.000 sýrskych kurdských utečencov utekajúcich z Kobané. Zatiaľ sa však nepripojilo k Američanmi vedenej koalícii proti sunnitským povstalcom. Podľa Ankary cieľom koaličnej operácie malo byť odstránenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada, napísala tlačová agentúra Reuters.

Nový vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura dnes vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby urgentne reagovalo na útok Islamského štátu na mesto Kobané s tým, že svetové spoločenstvo si nemôže dovoliť, aby do rúk extrémistickej organizácie padlo ďalšie mesto. Vyslanec OSN požadoval "konkrétnu akciu" po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že Kobané je na pokraji obsadenia.

"Svet, my všetci budeme hlboko ľutovať, ak bude môcť Islamský štát prevziať mesto, ktoré sa bránilo s odvahou, ale je už blízko stavu, že už sa nebude schopné brániť. Musíme konať teraz," vyhlásil de Mistura.

Mesto Kobané čoskoro padne do rúk islamistov, tvrdí turecký prezident

Prevažne kurdské mesto Kobané na severe Sýrie pravdepodobne padne do rúk militantov z organizácie Islamský štát (IS), vyhlásil dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sýrskom utečeneckom tábore v provincii Gaziantep, blízko hraníc Turecka so Sýriou.

Iba vzdušné útoky nie sú podľa neho postačujúce na to, aby zastavili postupujúcich extrémistov z IS, citovala agentúra AP. Erdogan zároveň vyzval na podporu opozičných síl v boji proti islamistom.

"Mala by byť spolupráca medzi tými, ktorí bojujú v teréne," podotkol. Len pred niekoľkými dňami Turecko vyhlásilo, že nedovolí pád mesta Kobané, pod arabským názvom známe ako Ajn al-Arab, do rúk islamistov.

Islamským extrémistom sa podarilo preniknúť do viacerých štvrtí Kobané, ležiaceho na turecko-sýrskych hraniciach. Jednotky islamistov vnikli v noci nadnes aj do jeho juhozápadnej časti, pričom sa zmocnili niekoľkých budov, aby mohli na zvyšok mesta útočiť z dvoch strán.