Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mestský súd v Prahe rozhodol o okamžitom prepustení Fajáda na slobodu

Pražské letisko Václava Havla Foto: TASR/EPA

Pre prepustených českých občanov odletel v stredu z Prahy špeciál. Návrat lietadla sa očakáva ešte v priebehu dneška.

Praha 4. februára (TASR) - O okamžitom prepustení libanonského občana Alího Fajáda - údajného pracovníka libanonských tajných služieb - z väzby rozhodol dnes Mestský súd v Prahe. Minister spravodlivosti ČR Robert Pelikán totiž nepovolil jeho vydanie do USA, informovali dnes české médiá s odvolaním sa na hovorkyňu súdu Markétu Puci.

Fajádovo meno sa spájalo v ostatných dňoch s prepustením pätice Čechov, ktorí zmizli v libanonsko-sýrskom pohraničí ešte v júli 2015 a ktorých našli zdravých a v uspokojivom stave v pondelok večer.

Túto súvislosť potvrdil pre denník Hospodářské noviny minister obrany ČR Martin Stropnický: "Päť ľudí sa v poriadku vráti do Prahy, pokiaľ Fajád nebude vydaný do USA. Je to prepojené," dodal.

Podľa hovorkyne súdu platí rovnaké rozhodnutie ako v prípade Fajáda aj pre občana Pobrežia Slonoviny Chalida El Marabiho, zadržiavaného pre podozrenie z podpory terorizmu a ilegálneho obchodovania so zbraňami. O treťom podozrivom Faouzim Jaberovi, ktorý disponuje takisto cestovným pasom Pobrežia Slonoviny, zatiaľ minister spravodlivosti podľa jej slov nerozhodol.

Americká strana obviňuje spomínanú trojicu, že prisľúbila americkým agentom vydávajúcim sa za povstalcov z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) dodávky zbraní vrátane rakiet zem-vzduch. Faouzi Jaber mal prisľúbiť i pomoc s prepravou a uskladnením kokaínu v západnej Afrike. Drogy a zbrane, s ktorými sa malo obchodovať, mali mať hodnotu viac ako 160 miliónov Kč.

Česká polícia mužov zadržala v apríli 2014 v jednom z pražských hotelov.

Päticu mesiace nezvestných občanov ČR tvorili Fajádov právnik Jan Švarc, organizátor ich cesty do Libanonu, príslušník českých bezpečnostných zložiek Martin Psík, ktorý podľa portálu iDNES.cz plnil v Libanone úlohy tajnej služby, ako aj reportéri jindřichohradeckej televízie Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň a ich tlmočník Adam Homsi. Dobeš a Kofroň mali za prísľub rozhovoru so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom nakrúcať reportáže z utečeneckých táborov.

Pre všetkých odletel v stredu z Prahy špeciál, na palube ktorého boli policajti, lekári a psychológovia. Podľa oficiálne nepotvrdených informácií mohol do Bejrútu odcestovať aj riaditeľ českého Úradu pre odhaľovanie organizovaného zločinu Robert Šlachta. Návrat lietadla do ČR sa očakáva ešte v priebehu dneška.