Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Metropolita Onufrij vyzval na veľkonočnú procesiu do Mariupola

Na snímke z 13. apríla 2022 budova poškodená počas bojov v Mariupole na území, ktoré je teraz pod kontrolou vlády Doneckej ľudovej republiky. Foto: TASR/AP

Pochod by tiež odviedol zranených vojakov a odniesol telá mŕtvych, dodal Onufrij s tým, že na procesii by sa mohli podieľať rôzni duchovní i veriaci.

Kyjev 22. apríla (TASR) - Metropolita kyjevský a celej Ukrajiny Onufrij vyzval v piatok na veľkonočnú procesiu k oceliarňam Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol, kde sú stovky vojakov a civilistov obkľúčené ruskými jednotkami. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ukrajinská pravoslávna cirkev... je pripravená zorganizovať modlitebný sprievod z Orichiva v Záporožskej oblasti k oceliarňam Azovstaľ v Mariupole s cieľom poskytnúť naliehavú pomoc a evakuovať civilistov," uviedol metropolita Onufrij na svojej webovej stránke.

Výzvu adresoval po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin vydal rozkaz na úplnú blokádu tohto priemyselného komplexu a vyzval ukrajinských "nacionalistov", ktorí v areáli zostávajú a ešte sa nevzdali, aby tak urobili.

Na satelitnej snímke z 20. apríla 2022 oceliarne Azovstaľ s veľkými dierami v streche v ukrajinskom meste Mariupol.
Foto: TASR/AP


"Pochod by tiež odviedol zranených vojakov a odniesol telá mŕtvych," dodal Onufrij s tým, že na procesii by sa mohli podieľať rôzni duchovní i veriaci.

"Telá mŕtvych musia byť odovzdané ich rodinám na riadny pohreb," upozornil.

Metropolita zároveň vyzval "všetkých, od ktorých to závisí", na zavedenie prímeria od pravoslávneho Veľkého piatka do pravoslávnej Veľkonočnej nedele, ktoré by sprievodu umožnilo prejsť, píše AFP.

Onufrij, ktorý stojí na čele moskovskej vetvy ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, tiež uviedol, že je udalosťami v Mariupole "hlboko zarmútený".

Pravoslávna cirkev na Ukrajine sa rozdelila v roku 2018, keď sa veľká časť kléru oddelila od moskovskej vetvy a vytvorila vlastnú nezávislú cirkev lojálnu konštantínopolským pravoslávnym autoritám, pripomína AFP.

Náboženský rozkol mal za následok masový odchod z moskovskej vetvy cirkvi, prevažne v dôsledku politickej roly Ruska na Ukrajine. Stovky duchovných, ktorí zostali súčasťou cirkvi lojálnej k Moskve, počas uplynulých týždňov podpísali otvorený list vyzývajúci na zriadenie náboženského tribunálu proti ruskému patriarchovi Kirillovi za jeho podporu Kremľa.