Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

KATASTROFA v Mexiku: Zemetrasenie si vyžiadalo už najmenej 226 mŕtvych

Na snímke muž, ktorého sa podarilo zachrániť z trosiek budovy v štvrti Condesa po ničivom zemetrasení v hlavnom meste Mexiko, 19. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Otrasy rozkolísali budovy v deň výročia ničivého zemetrasenia, ktoré zdevastovalo metropolu Mexiko v roku 1985.

Mexiko 19. septembra (TASR) - Na najmenej 226 sa zvýšil počet obetí zemetrasenia, ktoré v utorok zasiahlo strednú časť Mexika.

Oznámil to šéf mexickej civilnej ochrany Luis Felipe Puente.




Len v hlavnom meste prišlo o život najmenej 117 ľudí, ďalších 55 obetí hlásili v štáte Morelos, 39 v štáte Puebla, 12 v štáte Mexiko a tri v štáte Guerrero.




Ako informovala spravodajská stanica BBC, mexickú metropolu a okolité federálne štáty zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,1. V hlavnom meste sa zrútili desiatky budov. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto oznámil, že sa tam zrútila aj budova školy, pričom zahynulo vyše 20 detí a 30 je nezvestných.




Podľa BBC len v metropole zostali bez elektriny dva milióny ľudí. Nefunguje ani telefonické spojenie. Úrady varovali, aby ľudia nefajčili na uliciach, keďže môžu byť narušené plynové potrubia.

Podľa americkej geologickej služby USGS došlo k otrasom o 13.14 h miestneho času (20.14 h SELČ), pričom epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Raboso v štáte Puebla, približne 123 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Mexiko. Hypocentrum bolo v hĺbke takmer 53 kilometrov.



Zemetrasenie nastalo necelé dva týždne po predchádzajúcich otrasoch s magnitúdou 8,1, ktoré si na juhu Mexika vyžiadali 90 mŕtvych.




K najnovšej tragédii došlo v deň, keď si Mexičania pripomínali 32. výročie ničivého zemetrasenia z roku 1985, pri ktorom zahynulo viac ako 10.000 ľudí a veľká časť hlavného mesta bola zničená. V krajine sa v utorok dokonca konalo cvičenie pre prípad evakuácie v dôsledku zemetrasenia.