Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Metsolová: EP nemôže vyjednávať o podmienenosti čerpania eurofondov

Na archívnej snímke Roberta Metsolová 18. januára 2022 v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Upozornila, že všetky členské štáty EÚ musia dodržiavať zmluvy, ktoré podpísali pri vstupe do Únie.

Brusel/Štrasburg 16. februára (TASR) - Európsky parlament (EP) v stredu ocenil rozsudok Súdneho dvora EÚ, ktorý potvrdil zákonnosť mechanizmu podmienenosti, čiže čerpania zdrojov z eurorozpočtu pod podmienkou dodržiavania zásad právneho štátu.

Predsedníčka EP Roberta Metsolová pri tejto príležitosti povedala, že europarlament, ktorý uvedené nariadenie prijal v decembri 2020, teraz očakáva, že Európska komisia mechanizmus podmienenosti rýchlo uplatní. "Európsky parlament nemôže vyjednávať o podmienenosti čerpania finančných prostriedkov EÚ spojených s dodržiavaním zásad právneho štátu. Právny štát je základom, na ktorom sú postavené naše zmluvy," odkázala. A upozornila, že všetky členské štáty EÚ musia dodržiavať zmluvy, ktoré podpísali pri vstupe do Únie.

K verdiktu Súdneho dvora EÚ sa pre TASR vyjadrili aj ďalší slovenskí europoslanci.

Martin Hojsík (PS) uviedol, že nemožno donekonečna tolerovať nedemokratické správanie niektorých štátov a ich predstaviteľov. "Je normálne vyžadovať dodržiavanie dohodnutých pravidiel? A postihovať ich nedodržiavanie napríklad tým, že sa zastavia prísuny peňazí zo spoločného vrecka? Podľa mňa áno," povedal a dodal, že politici, ktorí sa rozhodnú nerešpektovať zásady právneho štátu, musia chápať, že ich konanie bude mať následky. Nemôžu na jednej strane demontovať právny štát, demokraciu, systém ľudských práv a slobôd a útočiť na Európsku úniu a na strane druhej očakávať, že im EÚ a ostatné členské krajiny budú posielať odmenu vo forme finančnej pomoci.
Na archívnej snímke europoslanec Robert Hajšel.
Foto: teraz.sk

Robert Hajšel (Smer-SD) uviedol, že zamietnutie žalôb zo strany Maďarska a Poľska proti platnosti mechanizmu právneho štátu sa dalo očakávať. Eurokomisia teraz môže začať konať, ale konečné rozhodnutie bude na členských štátoch EÚ. "Varšava a ani Budapešť sa určite nemusia obávať, že by prišli o nejaké peniaze už v nasledujúcich mesiacoch, najmä ak v Maďarsku sa v apríli uskutočnia parlamentné voľby, ktorých priebeh by akákoľvek penalizácia zo strany Bruselu značne ovplyvnila," vysvetlil. Zdôraznil, že podľa rozsudku Súdneho dvora EÚ musí pre zastavenie vyplácania európskych peňazí existovať priama súvislosť medzi porušením zásad právneho štátu a plnením rozpočtu a môže sa uplatňovať iba na tie oblasti, ktoré priamo súvisia s riadením rozpočtu Únie. "Podľa mňa za pochybenia vlád nemôžeme ale trestať občanov ako konečných užívateľov finančných prostriedkov EÚ a tento postup musíme odteraz rovnakým metrom uplatňovať voči všetkým členským štátom," odkázal.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) považuje za poľutovaniahodné, že predstavitelia niektorých členských štátov rýchlo zabudli, k čomu sa ich krajina pri vstupe do EÚ zaviazala. "Nadávať na zlý Brusel, úplne ignorovať hodnoty a viaceré ustanovenia zmlúv a pritom si plniť vačky prostriedkami EÚ sa pre družinu Orbána a Kaczynského ukázalo ako celkom dobrá politická stratégia," skonštatovala. Rozsudok Súdneho dvora EÚ podľa nej dáva možnosť eurokomisii tento "výhodný biznis plán" konečne stopnúť. Vyjadrila nádej, že po splnení podmienky, ktorou bolo súdne potvrdenie legálnosti mechanizmu, už eurokomisia po viac ako roku od vstupu tohto mechanizmu do platnosti nebude váhať s jeho aktiváciou a zasiahne proti zneužívaniu rozpočtu Únie.

"Je pozoruhodné, že aj keď táto podmienka bola nastolená práve Maďarskom a Poľskom, ich predstavitelia sa už stihli vyjadriť, že rozsudok je spolitizovaný. Názorný príklad toho, že súdy, ktoré netancujú podľa toho, ako oni pískajú, sú pre nich irelevantné," zhodnotila situáciu poslankyňa.