Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Metsolová odsúdila falošné voľby v Bielorusku

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Šéfka europarlamentu pripomenula, že 25. februára sa v Bielorusku uskutočnilo ďalšie kolo falošných volieb uprostred pokračujúcich represií voči domácemu obyvateľstvu.

Brusel/Štrasburg 11. marca (TASR) - Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová v pondelok večer na úvod marcového plenárneho zasadnutia EP odsúdila nedávne "falošné parlamentné a miestne voľby" v Bielorusku a europoslancom pripomenula 20. výročie od teroristických útokov v Madride. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Šéfka europarlamentu pripomenula, že 25. februára sa v Bielorusku uskutočnilo ďalšie kolo "falošných" volieb uprostred pokračujúcich represií voči domácemu obyvateľstvu a zhoršujúceho sa porušovania ľudských práv.

"Tento parlament nikdy nebude zatvárať oči nad Lukašenkovými neúnavnými zásahmi proti jeho odporcom a pred zatýkaním, mučením a väznením ľudí na základe politicky motivovaných obvinení," vyhlásila Metsolová. Zároveň vyzvala poslancov, aby v mene EP vyjadrili podporu viac ako 1500 politickým väzňom v Bielorusku.

Šéfka europarlamentu upozornila, že 11. marca 2004 koordinované teroristické útoky v prímestských vlakoch v Madride zabili 192 ľudí a ďalších okolo dvetisíc zranili.

"Bol to jeden z najsmrteľnejších teroristických útokov, aké sme kedy v Európe videli. Šok a hlboký smútok po desiatich bombách odpálených al-Káidou zanechali jazvu v celej Európe. Spomíname na obete a opakujeme naše odhodlanie bojovať proti extrémizmu a terorizmu," odkázala Metsolová.

Europoslanci mali na programe diskusie s predstaviteľmi Európskej komisie o novej smernici na zníženie spotreby energie a emisií skleníkových plynov v sektore stavebníctva a o dosiahnutí klimatickej neutrality do roku 2050. Ďalšie diskusie s eurokomisiou sa týkali nového zákona, ktorý zavádza spoločnú definíciu porušovania sankcií EÚ a harmonizuje reštrikcie tak, aby trestali a odrádzali tých, ktorí sankcionovaným stranám poskytujú finančné, právne alebo poradenské služby.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)