Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mexičania oslavovali Veľkú noc pálením figurín Donalda Trumpa

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Trump obviňuje Mexiko, že posiela do USA sexuálnych násilníkov a drogových pašerákov, pričom sľubuje, že v prípade svojho zvolenia zvýši Mexičanom poplatky za niektoré víza.

Mexiko 27. marca (TASR) - Mexičania oslavujúci Veľkú noc v rámci svojich obradov pálili v noci na dnes figuríny republikánskeho kandidáta na post prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorého vyjadrenia namierené proti prisťahovalcom vyvolali v susednej krajine pobúrenie.

Agentúra Reuters informuje o niekoľkých stovkách obyvateľov chudobnej štvrte La Merced v mexickej metropole, ktorí sa prišli pozrieť, ako exploduje papierová maketa znázorňujúca tohto realitného magnáta s typickým sakom modrej farby, červenou kravatou a odstávajúcim chumáčom vlasov. Pokrikovali pritom slovo "smrť" a rôzne nadávky.

Trumpove figuríny horeli aj v iných častiach Mexika, ako sú mestá Puebla či Monterrey. Ide pritom o pozmenenú formu veľkonočnej tradície Mexičanov páliť podobizne Judáša Iškariotského, známeho z Biblie ako zradca Ježiša. Figuríny určené na spálenie bývajú v súčasnosti často karikatúrami neobľúbených politikov.

Umelec Felipe Linares, ktorého rodina vyrába "Judášov" už vyše 50 rokov, povedal, že napodobneninu Trumpa chcel vytvoriť už odvtedy, ako tento Američan "začal svoju kampaň a začal hovoriť o imigrantoch, Mexiku a Mexičanoch".

Republikánsky favorit na získanie nominácie do novembrových prezidentských volieb v USA sľubuje v rámci svojej kampane, že postaví múr pozdĺž hranice s Mexikom, aby zastavil prílev nelegálnych migrantov a drog, a že ho nechá zaplatiť samotnými Mexičanmi. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto reagoval, že jeho krajina za takýto múr platiť nebude, a Trumpov "krikľavý" spôsob prejavu prirovnal k nástupu niekdajších diktátorov, ako sú Adolf Hitler a Benito Mussolini.

Trump obviňuje Mexiko, že posiela do USA sexuálnych násilníkov a drogových pašerákov, pričom sľubuje, že v prípade svojho zvolenia zvýši Mexičanom poplatky za niektoré víza.