Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mexická vláda uzavrela dohodu s čínskym internetovým obchodom Alibaba

Enrique Peňa Nieto Foto: TASR/AP

Mexický prezident pricestoval tento týždeň na návštevu Číny, aby diskutoval o obchode a investíciách v rámci svojej stratégie diverzifikácie a otvorenia nových trhov pre mexické výrobky.

Mexico City 7. septembra (TASR) - Mexická vláda uzavrela dohodu s čínskym internetovým obchodom Alibaba Group Holding, aby dostala mexické výrobky a služby, najmä od malých a stredných firiem, do jeho ponuky.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto pricestoval tento týždeň na návštevu Číny, aby diskutoval o obchode a investíciách v rámci svojej stratégie diverzifikácie a otvorenia nových trhov pre mexické výrobky.

Americký prezident Donald Trump totiž opakovane pohrozil, že ukončí Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA), ktorá podporuje vzájomný obchod medzi Spojenými štátmi, Kanadou a Mexikom. Mexická vláda sa preto snaží o otvorenie nových obchodných kanálov.

Spojené štáty, Kanada a Mexiko v utorok (5.9.) uzavreli druhé kolo rokovaní o "modernizácii" NAFTA. V spoločnom vyhlásení sa uvádza, že sa im podarilo dosiahnuť pokrok, ale Robert E. Lighthizer, splnomocnenec USA pre obchod upozornil, že niektoré oblasti novej obchodnej dohody budú veľmi náročné.

Čína už pred návštevou mexického prezidenta avizovala, že má záujem prípadne uzavrieť dohodu o voľnom obchode s Mexikom.