Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mexické mesto pri hraniciach s USA zachvátili nepokoje

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V mexickom meste Reynosa, ktoré leží v blízkosti hraníc s americkým štátom Texas, vypukli v noci nandes prestrelky medzi federálnou políciou a ozbrojenými zločineckými gangmi.

Mexiko 19. apríla (TASR) - V mexickom meste Reynosa, ktoré leží v blízkosti hraníc s americkým štátom Texas, vypukli v noci nandes prestrelky medzi federálnou políciou a ozbrojenými zločineckými gangmi. Viaceré cesty v meste boli zablokované a horeli v nich podpálené autá a autobusy.

Násilnosti by mohli súvisieť so správami o zadržaní vysokopostaveného člena jedného z drogových kartelov, ktorého sa pokúšali oslobodiť jeho spoločníci. Polícia tieto správy zatiaľ nepotvrdila.

Americký konzulát v meste Matamoros upozornil na svojej stránke na situáciu v meste Reynosa a vyzval amerických občanov na opatrnosť. Podľa agentúry Reuters si nepokoje vo vyše 600-tisícovom meste vyžiadali najmenej dve obete.

V oblasti pôsobí Golfský kartel, ktorý má vedúce postavenie v mexickom podsvetí a o sféry vplyvu pri obchodovaní s drogami sa delí s konkurenčným kartelom Los Zetas. Štát Tamaulipas v pohraničí medzi Mexikom a USA je už dlhý čas dejiskom sporov týchto kartelov o kontrolu nad dodávkami drog na územie USA.

Vyrovnávanie si účtov medzi drogovými gangmi si za posledných osem rokov vyžiadalo v Mexiku viac ako 100.000 ľudských životov. Prezident Enrique Peňa Nieto síce v decembri 2012, keď sa ujímal úradu, sľúbil nastoliť v krajine poriadok, ale časť Mexika sa naďalej zmieta v násilnostiach, aj keď počet vrážd klesol.