Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Mexický prezident chce zrušiť viaceré vládne úrady

Osobitný vyslanec vlády USA pre klimatické otázky John Kerry 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Existuje veľa zbytočných úradov, ktoré neslúžia žiadnemu účelu. Všetky tieto údajne autonómne agentúry musia zaniknú, povedal Obrador.

Mexiko 12. decembra (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondelok uviedol, že sa bude usilovať zrušiť takmer všetky zvyšné vládne a regulačné úrady ešte pred koncom svojho funkčného obdobia, ktoré sa končí 30. septembra budúceho roka. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

"Existuje veľa zbytočných úradov, ktoré neslúžia žiadnemu účelu. Všetky tieto údajne autonómne agentúry musia zaniknúť," povedal Obrador.

Prezident v tejto súvislosti prisľúbil, že mexickému Kongresu predloží návrh zákona, ktorý predpokladá zrušenie federálneho protimonopolného výboru a agentúr, ktoré regulujú telekomunikácie, trh s energiou a prístup k vládnym informáciám.

Obrador v minulosti protimonopolnú komisiu obvinil z pokusov o zablokovanie jeho úsilia posilniť moc štátnych ropných a energetických spoločností. Taktiež tvrdí, že agentúra pre prístup k informáciám vybavuje príliš veľa žiadostí verejnosti o slobodný prístup k informáciám.

Podľa agentúry AP je nejasné, či má Obrador v Kongrese k dispozícii dostatočný počet hlasov na schválenie prípadných zmien. Väčšina z úradov je zakotvená v ústave a jej akákoľvek úprava si vyžaduje podporu dvoch tretín zákonodarcov.

Obrador sa vyznačuje odmietavým postojom k akémukoľvek spôsobu kontroly vrátane dozoru nad deľbou moci, píše AP. Počas svojho pôsobenia vo funkcii sa snažil znížiť finančné prostriedky pre súdnictvo a zrušil požiadavky na posudky o vplyve vládnych projektov na životné prostredie.

Podarilo sa mu tiež obmedziť objem peňazí pre organizáciu pre monitorovanie volieb a pokúšal sa limitovať jej právomoci pri presadzovaní volebných pravidiel.