Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Exstarosta mexického mesta Iguala dostal 92 rokov väzenia za únosy

Ilustračné foto Foto: TASR

Abarca je tiež obvinený z účasti na zmiznutí 43 vysokoškolských študentov v roku 2014, keď bol starostom Igualy. Všetko nasvedčuje tomu, že študenti boli zavraždení.

Mexiko 18. mája (TASR) - Bývalý mexický starosta José Luis Abarca bol v stredu odsúdený na 92 rokov väzenia za únos šiestich lídrov občianskej spoločnosti v roku 2013. TASR informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Abarca (62) dostal za únosy v meste Iguala v juhomexickom štáte Guerrero aj pokutu 920.700 pesos (približne 52.000 dolárov). Medzi obeťami bol aj líder farmárov Arturo Hernandez Cardona, ktorého neskôr našli mŕtveho.

Abarca je tiež obvinený z účasti na zmiznutí 43 vysokoškolských študentov v roku 2014, keď bol starostom Igualy. Všetko nasvedčuje tomu, že študenti boli zavraždení. Napriek rozsiahlemu pátraniu boli doteraz objavené a identifikované pozostatky len niekoľkých študentov.

Exstarostu zatkli v ten istý rok (2014) a je zadržiavaný vo väznici v strednej časti Mexika.

Študenti pedagogiky sa viezli autobusmi na demonštráciu v hlavnom meste Mexiko, kam však nedorazili. Vyšetrovatelia tvrdia, že ich zastavili podplatení policajti a odovzdali drogovému kartelu. Čo presne sa im stalo, je predmetom pochybností a sporov.

Podľa jednej teórie ich zlikvidoval drogový kartel, pretože nevedomky cestovali autobusom s ukrytými drogami.

Komisia pravdy, poverená vládou vyšetriť tento prípad, vlani označila zmiznutie študentov za "zločin štátu", na ktorom sa podieľali agenti rôznych inštitúcií.