Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Mexiko dosiaľ nemalo prezidentku, pred voľbami sú favoritkami dve ženy

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Branislav Račko

Prezidentské voľby v Mexiku sa budú konať 2. júna, vôbec po prvý raz má šancu zvíťaziť žena.

Mexiko 8. apríla (TASR) - Dve vedúce kandidátky na prezidentský post v Mexiku Claudia Sheinbaumová a Xóchitl Gálvezová v nedeľu debatovali o korupcii, rodovo podmienenom násilí a zdravotníctve. Prezidentské voľby v Mexiku sa budú konať 2. júna, vôbec po prvý raz má šancu zvíťaziť žena. Debatu sprevádzali osobné útoky zo strany Gálvezovej. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Claudia Sheinbaumová, ktorá je spojenkou aktuálneho prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora z vládnucej krajnej ľavice, má pred svojou oponentkou Gálvezovou veľký náskok. Prezident Obrador má medzi obyvateľmi stále vysokú podporu, v prieskumoch získava 70 percent.

Úspešná podnikateľka a opozičná senátorka Gálvezová povedala, že ak ju zvolia, tak bude mať Mexiko "prvú ženu-prezidentku, a to nie hocakú, ale Mexičanku s domorodými koreňmi." Narážala tým na svoj zmiešaný pôvod. Sheinbaumovú nazvala "chladnou a bezcitnou", vyčítala jej nedostatok empatie voči detským pacientom a obetiam zemetrasenia.

Sheinbaumová má v prieskumoch aktuálne 59 percent, Gálvezová 35 percent. V debate s nimi bol aj tretí kandidát Jorge Álvarez Máynez, ten má však v prieskumoch len šesť percent.

Sheinbaumová sa na konci debaty poďakovala zamestnancom mexickej ambasády v Ekvádore za ich prácu. Ekvádorská polícia v piatok zasahovala na mexickom veľvyslanectve v Quite s cieľom zatknúť bývalého viceprezidenta Jorgeho Glasa. Tento čin odsúdili viaceré štáty. Mexiko v reakcii naň prerušilo diplomatické vzťahy s Ekvádorom.

"Debaty sú Gálvezovej jedinou možnosťou, kde môže Sheinbaumovú dotlačiť k chybe," povedal odborník prieskumnej spoločnosti Consulta Mitofsky Roy Campos.