Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mexický narkobarón na úteku poskytol interview pre Rolling Stone

Vojaci eskortujú Joaguína "El Chapo" Guzmána do helikoptéry v Mexico City 8. januára 2016. Foto: TASR/AP

Joaquín sa kvôli rozhovoru stretol s americkým hercom Seanom Pennom vo svojom úkryte.

Mexiko 10. januára (TASR) - Mexický narkobarón Joaquín "El Chapo" sa vo svojom úkryte, v ktorom sa skrýval po úteku z prísne stráženého väzenia, stretol s americkým hercom Seanom Pennom a poskytol mu interview zverejnené v najnovšom čísle magazínu Rolling Stone.

Stretnutie sa uskutočnilo niekoľko mesiacov pred tým, ako mexická námorná pechota narkobaróna tento týždeň opäť zatkla v jeho dome v štáte Sinaloa.



V článku zverejnenom v magazíne v noci nadnes a autorizovanom Pennom herec popisuje, aké komplikované opatrenia musel prijať, aby sa s El Chapom mohol stretnúť. Herec dodal, že na schôdzke sa hovorilo na viacero tém: od pašovania drog po vývoj na Blízkom východe. Pri rozprávaní popíjali tequilu.

V článku pre Rolling Stone Penn priznal, že El Chapo má "neodškriepiteľnú charizmu". Dodal, že ho zaujalo aj jeho oblečenie: vzorovaná hodvábna košeľa a vyžehlené džínsy. Podľa Penna vyzeral El Chapo "pozoruhodne dobre upravený a zdravý na muža na úteku".

Just before his recapture, El Chapo agreed to do an exclusive interview with Sean Penn, who had tracked down the...

Zveřejnil(a) Rolling Stone dne 9. leden 2016


V interview, ktoré sprostredkovala mexická herečka Kate Del Castillo (v minulosti v televíznom seriáli stvárnila postavu drogovej kráľovnej), sa Guzmán Pennovi zveril, že vyslal do Nemecka "svojich" inžinierov, aby sa tam počas troch mesiacov učili, ako sa vyhnúť problémom pri razení tunela v blízkosti hladiny podzemnej vody pod väzením.

Článok o Guzmánovi sa v magazíne objavil krátko po zverejnení správ, že Hollywood sa údajne chystá o Guzmánovi nakrútiť životopisný film. Vraj to boli rozhovory Guzmánových právnikov s nemenovanými hercami a producentmi, ktoré mexické úrady priviedli na stopu narkobarónovi, napísala dnes agentúra AP.

Guzmána, ktorý v lete 2015 ušiel z väzenia, zadržali v piatok nadránom príslušníci mexickej námornej pechoty v západomexickom pobrežnom meste Los Mochis ležiacom v jeho rodnom štáte Sinaloa.

Na archívnej snímke americký herec Sean Penn
Foto: TASR/AP Photo


Podľa najnovších informácií mexická vláda momentálne zvažuje žiadosť Spojených štátov o Guzmánovo vydanie na trestné stíhanie do USA a mohla by jej vyhovieť už v najbližších šiestich mesiacoch.

Proti vodcovi drogového kartelu v štáte Sinaloa vedie trestné konanie viacero štátov americkej Únie, vrátane Arizony, Kalifornie, Texasu, Illinois, New Yorku a Floridy.

Po Guzmánovom zatknutí vo februári 2014 mexický prezident Enrique Peňa Nieto odmietol jeho vydanie do USA s tým, že bude súdený a odpyká si trest v Mexiku. Guzmánovi sa však v júli tohto roku podarilo z prísne stráženého väzenia Altiplano ujsť cez vyhĺbený tunel a aj za pomoci zamestnancov väznice.