Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Mexiko čelí obvineniu v prípade zmiznutia 43 študentov

Rodinná príslušníčka plače počas tlačovej konferencie nezávislých expertov, ktorí zverejnili šiestu a poslednú správu v prípade zmiznutia 43 študentov v Mexiku v utorok 25. júla 2023. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia tvrdia, že ich zadržali skorumpovaní policajti a odovzdali drogovému kartelu.

Mexiko 26. júla (TASR) - Nezávislí experti obvinili v utorok Mexiko z utajovania dôležitých informácií, čo im znemožňuje pokračovať vo vyšetrovaní zmiznutia 43 mexických študentov z roku 2014. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Komisia založená v roku 2014 na základe dohody medzi Mexikom a Medziamerickou komisiou pre ľudské práva (IACHR) zverejnila svoju šiestu a zároveň poslednú správu o jednom z najhorších porušení ľudských práv v krajine.

Odborníci vo vyšetrovaní nemohli pokračovať vzhľadom na "skrývanie a naliehanie na popieranie vecí, ktoré boli zjavné", uviedol jeden z členov komisie Španiel Carlos Beristain. Dodal, že hlavnou zodpovednosťou štátu sa stalo zadržiavanie informácií.

Odborníci v správe opäť spochybnili konanie mexickej armády v tomto prípade, ktorý šokoval krajinu a vyslúžil si odsúdenie medzinárodného spoločenstva. "Nielenže umožnila, aby sa útok stal, no neskôr to aj zakrývala a neposkytla pravdivé informácie o tom, čo stalo," uvádza sa v správe.

Vysokoškolskí študenti pedagogiky sa v juhomexickom štáte Guerrero v roku 2014 zmocnili autobusov, aby mohli cestovať na demonštráciu v hlavnom meste Mexiko. Neskôr zmizli. Vyšetrovatelia tvrdia, že ich zadržali skorumpovaní policajti a odovzdali drogovému kartelu.

Podľa jednej z teórií si študenti nevedomky vzali autobus, v ktorom boli ukryté drogy patriace kartelu. Osud študentov však doposiaľ nie je presne známy a zatiaľ boli identifikované iba pozostatky troch obetí

Pre údajný zločin násilného zmiznutia boli v júni zadržaní ôsmi vojaci, pripomína AFP.