Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Chytili mexického exstarostu. Obávajú sa, že zmasakroval 43 študentov

Podľa svedkov skorumpovaní policajti odovzdali unesených študentov členom zločineckej organizácie Guerreros Unidos. Foto: TASR

Podľa svedkov policajti odovzdali unesených študentov členom zločineckej organizácie Guerreros Unidos.

Podľa svedkov policajti odovzdali unesených študentov členom zločineckej organizácie Guerreros Unidos.
Mexiko 4. novembra (TASR) - Mexická polícia chytila bývalého starostu na úteku a jeho manželku, ktorí sú podľa vlády zrejme organizátormi únosu 43 študentov. Učitelia sa obávajú, že študenti boli po únose v septembri zmasakrovaní. Informácie dnes zverejnili mexickí predstavitelia.

Policajti spolupracujúci s miestnym drogovým gangom v juhozápadnom mexickom meste Iguala v štáte Guerrero uniesli študentov po tom, ako sa s nimi dostali v noci 26. septembra do potýčok. Odvtedy sú študenti nezvestní a úrady po nich stále pátrajú - do operácie vyslali okolo 10.000 príslušníkov policajných zložiek. Situácia spôsobila ťažkosti aj prezidentovi Enriquemu Peňovi Nietovi, pretože šokovala celú krajinu a podkopala jeho tvrdenia, že Mexiko je pod jeho dohľadom bezpečnejšie, napísala tlačová agentúra Reuters.

Podľa svedkov policajti odovzdali unesených študentov členom zločineckej organizácie Guerreros Unidos.

Skupina približne 80 študentov chcela v osudný deň protestovať v Iguale proti diskriminačným opatreniam vlády v oblasti školstva. Zabránila im v tom však polícia, ktorej zásah mal nariadiť vtedajší starosta mesta José Luis Abarca. Ten chcel zabrániť tomu, aby študenti protestmi v nasledujúci deň narušili verejné vystúpenie jeho manželky Maríe de los Ángeles Pinedovej, údajne poprednej členky spomínanej zločineckej organizácie.

Nasledovali ďalšie potýčky, pri ktorých zahynulo šesť ľudí vrátane troch študentov. Krátko nato starosta a jeho manželka zmizli a začali sa ukrývať. Podľa vlády Pinedová pochádza z rodiny známych drogových obchodníkov.

Oboch manželov chytili v hlavnom meste Mexiko, uviedol na sociálnej sieti Twitter hovorca federálnej polície José Ramón Salinas. Jeden vládny predstaviteľ informoval, že dvojicu chytili dnes skoro ráno a vypočúvala ich prokuratúra.

Manželov zatkli federálne bezpečnostné sily v dome vo východnej štvrti Iztapalapa, uviedli mexické médiá. Ide o jednu z najnásilnejších častí mexickej metropoly, kde sa pár skrýval niekoľko týždňov.

Vládny predstaviteľ dodal, že ďalšie podrobnosti budú zverejnené ešte dnes.

Napriek desiatkam zatknutých ľudí a nálezu pozostatkov najmenej 38 tiel pochovaných v kopcoch neďaleko Igualy stále nie je jasné, čo sa stalo so študentmi. Tí pochádzali z radikálnej ľavicovej, čisto mužskej fakulty v štáte Guerrero a mali sa stať učiteľmi.