Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mexiko navrhlo nového veľvyslanca v USA

Mexiko si vyberá svojho zástupcu v USA, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vymenovanie Gutiérreza si vyžaduje ešte schválenie mexickým senátom.

Mexiko 13. januára (TASR) - Mexický prezident Enrique Peňa Nieto nominoval súčasného šéfa Severoamerickej rozvojovej banky Gerónima Gutiérreza Fernándeza na post veľvyslanca krajiny vo Washingtone.

Mexické ministerstvo zahraničných vecí dnes vo vyhlásení oznámilo nomináciu nového ambasádora. Súčasný mexický veľvyslanec v Spojených štátoch, Carlos Manuel Sada Solana, sa stane námestníkom ministra pre Severnú Ameriku.

Vymenovanie Gutiérreza si vyžaduje ešte schválenie mexickým senátom.

Gutiérrez je od roku 2010 generálnym riaditeľom banky v meste San Antonio v americkom štáte Texas. Poskytuje financovanie projektov zameraných na zlepšovanie životného prostredia a životných podmienok komunít ľudí popri americko-mexickej hranici. Táto banka bola založená na základe Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). Novozvolený prezident USA Donald Trump vyhlásil, že chce o tejto dohode znovu viesť vyjednávania.

Gutiérrez sa bude musieť zaoberať aj Trumpovým prísľubom, že postaví na hranici protiprisťahovalecký múr a deportuje z USA tisíce prisťahovalcov. Okrem toho Trump uviedol, že Mexiko za múr v nejakej podobe zaplatí.