Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ľudia sa dožadovali odpovedí na otázky o nezvestných študentoch

Rodičia nezvestných študentov držia ich portréty počas tlačovej konferencie po stretnutí s mexickým prezidentom Enrique Peňom Nietom 29. októbra 2014 v Mexico City. Foto: TASR/AP

Najnovšie dôkazové materiály svedčia o tom, že na únose a následnej masovej vražde študentov sa podieľali príslušníci polície, ktorí ich odovzdali miestnemu drogovému gangu Guerreros Unidos.

Mexiko 26. decembra (TASR) - Desiatky demonštrantov sa zišli vo štvrtok neďaleko sídla mexického prezidenta v metropole Mexika na vigílii za 43 študentov, ktorí sú od septembra nezvestní, a pravdepodobne ich niekto zavraždil. Informovala o tom agentúra DPA.

Protestujúci sa dožadovali odpovedí na otázky o osude nezvestných študentov učiteľského ústavu, ktorí sa stali obeťami únosu, keď 26. septembra cestovali na protest v meste Iguala, kde chceli demonštrovať proti diskriminačným opatreniam vlády v oblasti školstva.

Najnovšie dôkazové materiály svedčia o tom, že na únose a následnej masovej vražde študentov sa podieľali príslušníci polície, ktorí ich zadržali a odovzdali miestnemu drogovému gangu Guerreros Unidos.

Incident vyvolal vlnu protestov proti skorumpovaným a nefunkčným orgánom činným v trestnom konaní, ktoré neraz spolupracujú s drogovými kartelmi namiesto toho, aby zastupovali záujmy bežných Mexičanov.