Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Počet obetí hurikánu v Mexiku stúpol na 48, nezvestných je 36 ľudí

Škody na jachtárskom klube po hurikáne Otis v mexickom Acapulcu v sobotu 28. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Z výpovedí miestnych obyvateľov vyplýva, že práve bahno pochovalo množstvo osôb, v niektorých prípadoch celé rodiny.

Mexiko 30. októbra (TASR) – Počet obetí hurikánu Otis, ktorý minulý týždeň zasiahol oblasť na juhozápadnom pobreží Mexika, sa zvýšil na 48. Ďalších najmenej 36 osôb je nezvestných. TASR správu prevzala v pondelok z agentúr AP a AFP.

Mexický úrad civilnej ochrany vo vyhlásení uviedol, že 43 ľudí prišlo o život v meste Acapulco a ďalších päť obetí je z neďalekej obce Coyuca de Benitez. Obe tieto sídla sa nachádzajú v mexickom štáte Guerrero. Úrady pôvodne informovali o desiatich nezvestných osobách, neskôr sa však tento počet zvýšil na 36.

Hurikán Otis sa v noci na stredu 25. októbra blížil k mexickému pobrežiu ako hurikán piatej kategórie s rýchlosťou vetra až 270 kilometrov za hodinu. Nad pevninou však zoslabol. Zasiahnuté bolo predovšetkým mesto Acapulco s približne 780.000 obyvateľmi. Oblasť postihli aj prudké prívalové dažde, ktoré v hornatom teréne štátu spôsobili zosuvy pôdy a prívaly bahna. Z výpovedí miestnych obyvateľov vyplýva, že práve bahno pochovalo množstvo osôb, v niektorých prípadoch celé rodiny.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) hurikán Otis označila za "jednu z najrýchlejšie sa zosilňujúcich tropických cyklón v dejinách".