Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mexiko potvrdilo zadržanie hľadaného vodcu Golfského kartelu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

José Tiburcio Hernández Fuentes bol zatknutý aj s troma spoločníkmi pri piatkovom zásahu bezpečnostných síl v severomexickom meste Reynosa pri hraniciach s USA.

Mexiko 18. apríla (TASR) - Mexické úrady dnes potvrdili zadržanie hľadaného vodcu obávaného Golfského kartelu, jednej z najstarších zločineckých organizácii pôsobiacich v Mexiku.

José Tiburcio Hernández Fuentes bol zatknutý aj s troma spoločníkmi pri piatkovom zásahu bezpečnostných síl v severomexickom meste Reynosa pri hraniciach s USA. Následne ho previezli do mexickej metropoly.

Po Hernándezovom zadržaní v Reynose vypukli prestrelky medzi mexickou armádou a desiatkami jeho ozbrojencov, ktorí sa pokúsili svojho šéfa oslobodiť. O život prišli najmenej traja ľudia.

Hernándezovi sa podarilo dlho unikať zatknutiu, keďže používal osem rozličných falošných identít.

V oblasti Reynosy operuje Golfský kartel, ktorý mal donedávna vedúce postavenie v mexickom podsvetí. V ostatnom období však gang oslabilo zatknutie alebo zabitie viacerých jeho popredných členov. Golfský kartel zvádza boje s konkurenčným kartelom Los Zetas o kontrolu nad dodávkami drog na územie USA.

Vyrovnávanie si účtov medzi drogovými gangmi si za ostatných osem rokov vyžiadalo v Mexiku viac ako 100.000 ľudských životov. Prezident Enrique Peňa Nieto síce v decembri 2012, keď sa ujímal úradu, sľúbil nastoliť v krajine poriadok, ale časť Mexika sa naďalej zmieta v násilnostiach, aj keď celkový počet vrážd klesol.