Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Pri bombovom útoku na hliadku v Mexiku zahynuli štyria vojaci

Na snímke mexický prezident Andrés Manuel López Obrador počas tlačovej konferencie 1. marca 2024. Foto: TASR/AP

Tomuto musí čeliť armáda, námorná pechota a Národná garda, uviedol López Obrador.

Mexiko 1. marca (TASR) - Štyria vojaci zahynuli a ďalších deväť utrpelo zranenia na západe Mexika počas pátrania po zločineckej skupine. Uviedol to v piatok mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

K útoku došlo vo štvrtok v obci Aguililla v mexickom štáte Michoacán, povedal prezident na tlačovej konferencii. Hliadka narazila na "výbušnú pascu", ktorá zabila štyroch vojakov, dodal.

"Tomuto musí čeliť armáda, námorná pechota a Národná garda," uviedol López Obrador. Prezident často čelí kritike opozície, ktorá požaduje tvrdšie opatrenia v boji proti mocným drogovým kartelom.

Od roku 2006, keď vtedajší mexický prezident Felipe Calderón spustil vojenskú protidrogovú operáciu, zaznamenalo Mexiko viac ako 420.000 vrážd a 110.000 zmiznutí. Väčšina z nich sa pripisuje zločineckým skupinám.

Agentúra AFP s odvolaním na nemenované vojenské zdroje napísala, že pri štvrtkovom útoku na vojenskú hliadku boli použité protipechotné míny a drony s výbušninami. Oblasť, kde došlo k prepadnutiu, je dejiskom sporu medzi kartelom Jalisco Nová generácia (CJNG) a organizáciou známou ako El Abuelo.