Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Mexiko sa obráti na ICJ v reakcii na raziu na veľvyslanectve v Ekvádor

Pohľad na Palác mieru, v ktorom sídli Medzinárodný súdny dvor. Foto: TASR/AP

Mexiko sa podľa ministerky obráti na ICJ, aby odsúdilo porušenie medzinárodného práva Ekvádorom. Barcenová ocenila personál veľvyslanectva za skutočnú obranu diplomatickej misie.

Mexiko 8. apríla (TASR) - Mexiko sa v spojitosti s piatkovým vniknutím ekvádorských bezpečnostných zložiek do priestorov svojho veľvyslanectva v Quite v pondelok obráti na Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu. Oznámila to mexická ministerka zahraničných vecí Alicia Bárcenová, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Ekvádorská polícia v piatok v priestoroch mexického veľvyslanectva zatkla bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glasa. Mexiko následne prerušilo diplomatické vzťahy s Ekvádorom.

"Dôrazne odsudzujeme toto násilné vniknutie ekvádorského bezpečnostného personálu na naše veľvyslanectvo," uviedla Bárcenová a takisto Ekvádor obvinila z porušenia Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. Mexiko podľa jej slov podnikne primerané kroky na dvojstrannej, regionálnej i medzinárodnej úrovni, aby dosiahlo odsúdenie tohto činu celým medzinárodným spoločenstvom.

Mexiko sa podľa ministerky obráti na ICJ, aby odsúdilo porušenie medzinárodného práva Ekvádorom. Barcenová ocenila personál veľvyslanectva za skutočnú obranu diplomatickej misie.

Glas, ktorý je hľadaný za obvinenia z korupcie, sa na mexickom veľvyslanectve v Quite zdržiaval celé mesiace. Mexické ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že mu udelí azyl, čo Ekvádor rozhnevalo, píše DPA.

Úrad ekvádorského prezidenta uviedol, že Mexiko porušuje medzinárodné dohody a dodalo, že na Glasa bol vydaný zatykač za spreneveru, na základe ktorého bolo potrebné konať.