Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mexická vláda Trumpovi odkazuje, že za múr na hraniciach platiť nebude

Republikánsky prezidenstký kandidát Donald Trump reční počas prvej veľkej debaty, ktorú vysielala televízia Fox News, 6. augusta 2015 v Clevelande. Foto: TASR/AP

Navrhovaný múr v Mexiku vyvolal ostrú kritiku širokej verejnosti, tamojšia vláda sa však až doteraz priamej reakcii naň vyhýbala.

Mexiko 3. marca (TASR) - Mexická vláda dnes prvýkrát priamo reagovala na vyjadrenie amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, ktorý prisľúbil, že v prípade svojho zvolenia nechá postaviť múr po celej dĺžke americko-mexických hraníc a donúti Mexiko, aby zaň zaplatilo.

Mexický minister financií Luis Videgaray "dôrazne a kategoricky" vyhlásil, že účet za tento Trumpom prisľúbený projekt jeho krajina financovať nebude. "Mexiko nebude za žiadnych okolností platiť za múr, ktorý navrhuje pán Trump," povedal Videgaray televíznej stanici Milenio.

Navrhovaný múr v Mexiku vyvolal ostrú kritiku širokej verejnosti, tamojšia vláda sa však až doteraz priamej reakcii naň vyhýbala, uviedla agentúra AP.

Poslanci miestneho parlamentu v hlavnom meste Mexika dnes zároveň jednohlasne schválili rezolúciu požadujúcu pre Trumpa zákaz vstupu do krajiny, čím reagovali na jeho opakované znevažujúce vyjadrenia na adresu mexických prisťahovalcov v USA.

Trump je v súlade s výsledkami primárok momentálne favorizovaným republikánskym kandidátom na post amerického prezidenta.