Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Výbuch v sídle ropnej spoločnosti spôsobil nahromadený plyn v suteréne

Výbuch v budove mexickej štátnej ropnej spoločnosti Petróleos Mexicanos (Pemex), ktorý si minulý týždeň vyžiadal najmenej 37 obetí, spôsobilo nahromadenie veľkého množstva plynu v suteréne budovy. Foto: TASR/AP Photo

Plynom bol zrejme metán.

Mexiko 5. februára (TASR) - Výbuch v budove mexickej štátnej ropnej spoločnosti Petróleos Mexicanos (Pemex), ktorý si minulý týždeň vyžiadal najmenej 37 obetí, spôsobilo nahromadenie veľkého množstva plynu v suteréne budovy. Oznámila to dnes mexická vláda.

Generálny prokurátor Jesús Murillo podľa agentúry DPA uviedol, že sa počas vyšetrovania nenašli žiadne stopy po výbušninách. Išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o zlyhanie bezpečnostných opatrení vo firme.

"Podarilo sa nám stanoviť príčinu výbuchu, podľa ktorej to bol nazhromaždený plyn v spodnej časti budovy," uviedol Murillo s tým, že plynom bol zrejme metán.

"Spôsobilo to trhliny v štruktúre oddeľujúcej podlažia, čo malo za následok, že sa najprv táto hmota nadvihla a potom zrútila. To bola aj hlavná príčina úmrtí," konštatoval hlavný žalobca v Mexiku.

Pri explózii v suteréne 52-poschodovej budovy utrpelo zranenia ďalších približne 121 ľudí. V budove, kde došlo k explózii, pracovalo obvykle približne 1700 ľudí, vrátane 250 zamestnancov prvých štyroch poschodí, ktoré výbuch zasiahol.

Pemex je štvrtou najväčšou ropnou spoločnosťou na svete. Sídlo centrály s kanceláriami sa nachádza v rušnej štvrti mexického hlavného mesta. Centrála Pemex je druhou najvyššou stavbou v mexickom hlavnom meste. Vybudovaná bola ešte v roku 1984 a považovala sa za jednu z najlepšie zabezpečených budov pred zemetrasením. Odolala už aj zemetraseniu so silou 8,2 stupňa.