Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie v Mexiku má už 293 obetí

Na archívnej snímke muž, ktorého sa podarilo zachrániť z trosiek budovy v štvrti Condesa po ničivom zemetrasení v hlavnom meste Mexiko. Foto: TASR/AP

Okrem hlavného mesta Mexiko postihlo zemetrasenie najmä štáty Morelos a Puebla, v ktorých sú zničené a poškodené tisícky budov.

Mexiko 23. septembra (TASR) - Približne 70 ľudí už vytiahli záchranári spod trosiek budov, ktoré sa v Mexiku zrútili po utorňajšom zemetrasení s magnitúdou 7,1, uviedla dnes s odvolaním sa na mexické úrady agentúra DPA. Šanca na nájdenie ďalších preživších je však po vyše troch dňoch už mizivá.

"So všetkou energiou a intenzitou, ktorú dokážeme nazhromaždiť, budeme pokračovať v našom úsilí nájsť ďalších preživších," povedal starosta mexického hlavného mesta Miguel Ángel Mancera.

Počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadalo zemetrasenie medzičasom stúpol na 293, uviedol národný koordinátor mexickej civilnej obrany Luis Felipe Puente. Len v samotnej metropole Mexiko si zemetrasenie podľa jeho slov vyžiadalo 155 obetí, pričom ďalších 30 či 40 ľudí je tam stále nezvestných.

Okrem mesta Mexiko postihlo zemetrasenie najmä štáty Morelos a Puebla, v ktorých sú zničené a poškodené tisícky budov.

K najnovšej tragédii došlo v deň, keď si Mexičania pripomínali 32. výročie ničivého zemetrasenia z roku 1985, pri ktorom zahynulo viac ako 10.000 ľudí a veľká časť hlavného mesta bola zničená. V krajine sa v utorok dokonca konalo cvičenie pre prípad evakuácie v dôsledku zemetrasenia.

Pri zemetrasení sa stratilo veľa psíkov



Jack je malý biely psík, ktorý žije v hlavnom meste Mexika a je nezvestný od utorňajšieho zemetrasenia s magnitúdou 7,1, ktoré vystrašilo ako ľudí, tak aj ich domáce zvieratá.

"Stratil som sa pri zemetrasení!" hlása oznam s fotografiou Jacka, pripevnený na stĺp pouličného osvetlenia.

Podobné oznamy o nezvestných domácich zvieratách sú vyvesené v celej metropole Mexiko. Väčšinou ide o psy, ktorých majitelia tvrdia, že vystrašené ušli v chaose, ktorý po ničivom zemetrasení nastal.

Viaceré zvieratá, ktoré sa vyľakane potulovali po uliciach odviedli záchranári do útulkov. Sú pritom presvedčení, že ide o domácich miláčikov, nakoľko sú tieto zvieratá čisté, priateľské a zdá sa, že sa o nich v minulosti niekto dobre staral.

Z budov, ktorým stále hrozí zrútenie, ušli svojim majiteľom desiatky ďalších zvierat, informovala agentúra AP.