Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri zásahu proti drogovému kartelu v Mexiku zahynulo 10 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom zásahu bolo chytiť miestneho vodcu zločineckej organizácie Cártel del Golfo.

Ciudad Victoria 14. marca (TASR) - Najmenej desať ľudí podozrivých z trestnej činnosti zahynulo v nedeľu pri prestrelkách s vládnymi silami počas operácie proti drogovému kartelu v mexickom meste Reynosa, ležiacom v bezprostrednej blízkosti hraníc s americkým štátom Texas. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Vláda štátu Tamaulipas, v ktorom sa Reynosa nachádza, uviedla, že násilie vypuklo v nedeľu dopoludnia po tom, čo príslušníci armády, námorníctva a polície spustili operáciu zameranú proti drogovému kartelu pôsobiacemu v tomto meste s vyše 600.000 obyvateľmi.

Predstaviteľ polície, ktorý nechcel byť menovaný, agentúre AP povedal, že cieľom zásahu bolo chytiť miestneho vodcu zločineckej organizácie Cártel del Golfo (CDG). Neuviedol však, či sa Juana Manuela Lozu, známeho aj ako "El Comandante Toro", podarilo dolapiť.

V meste sa počas zásahu odohrávali scény ako z akčného filmu. V priebehu niekoľkých hodín tam došlo k najmenej trom ozbrojeným stretom. Členovia gangu ukradli niekoľko osobných a nákladných áut, ktorými zablokovali cesty a niektoré podpálili. Štyria vojaci utrpeli zranenia, keď sa pri naháňačke prevrátilo ich vozidlo.

Podobné scény sa v Reynose odohrali v apríli 2015 takisto pri zásahu proti inému miestnemu vodcovi spomínaného kartelu.

Štát Tamaulipas sa stal v uplynulých rokoch dejiskom niekoľkých vĺn násilia súvisiacich s obchodom s drogami. Spočiatku boli výsledkom konfliktov CDG s členmi jeho polovojenského krídla Los Zetas, ale od vlaňajška ide podľa úradov prevažne o spory medzi súperiacimi frakciami vo vnútri CDG.