Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Mexiku zavraždili 43 študentov,pomýlili si ich s konkurenčným gangom

Rodičia mŕtvych študentov Foto: TASR/AP

"Niet pochýb, že študentov pripravili o život, o slobodu. Spálili ich a popol vysypali do rieky Rio San Juan," uviedol generálny prokurátor.

Mexiko 28. januára (TASR) - Štyridsaťtri mexických študentov, ktorí zmizli pred štyrmi mesiacmi, bolo zavraždených na príkaz drogového kartelu, ktorý si ich pomýlil s členmi konkurenčného gangu. Informovala o tom v utorok vláda, čím konečne potvrdila smrť týchto mladých ľudí, píše agentúra Reuters.

Zmiznutie študentov v neskorých večerných hodinách 26. septembra meste Iguala na juhozápade Mexika vyústilo do masových pouličných protestov v krajine a vyvolalo aj kritiku bezpečnostnej situácie zo strany medzinárodného spoločenstva. Prezident Enrique Peňa Nieto sa ocitol v nepríjemnej situácii a jeho vláda v doposiaľ najväčšej kríze.

Až doteraz vláda tvrdila iba to, že študenti boli takmer určite zavraždení, keď sa v meste Iguala dostali do potýčok so skorumpovanými policajtmi. Tí ich zatkli a odovzdali členom miestneho drogového gangu s názvom Guerreros Unidos.

"Niet pochýb, že študentov pripravili o život, o slobodu. Spálili ich a popol vysypali do rieky Rio San Juan," uviedol generálny prokurátor Jesús Murillo na tlačovej konferencii.

Murillo ešte povedal, že členovia gangu, podozriví zo zabitia študentov, boli takí dôkladní v ničení pozostatkov, že mladé obete je aj ťažké identifikovať. Zatiaľ úrady identifikovali iba pozostatky jedného nezvestného študenta.

Po pouličných protestoch boli zatknutí starosta Igualy a jeho manželka; úrady ich označili za hlavných podozrivých. Prípad sa stal smutne známym ako ukážkový vzor prepojenia politiky a organizovaného zločinu, ktoré sužuje väčšinu Mexika, komentuje Reuters.

Generálna prokuratúra informovala, že zatknutý člen gangu Guerreros Unidos, Felipe Rodríguez, sa priznal, že od jedného zo svojich bossov dostal príkaz popraviť 43 mladých ľudí, ktorí študovali na neďalekej pedagogickej škole.