Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Michael O'Flaherty je novým komisárom Rady Európy pre ľudské práva

Ilustračná snímka. Foto: TASR

O'Flaherty sa ujme funkcie od 1. apríla 2024 na obdobie šiestich rokov. Nahradí súčasnú komisárku RE pre ľudské práva Dunju Mijatovičovú, ktorá úraduje od roku 2018.

Brusel/Štrasburg 25. januára (TASR) - Írsky právnik Michael O’Flaherty sa v stredu poobede stal novým komisárom Rady Európy (RE) pre ľudské práva. Na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) v Štrasburgu získal najviac hlasov spomedzi troch uchádzačov, informuje spravodajca TASR.

O'Flaherty sa ujme funkcie od 1. apríla 2024 na obdobie šiestich rokov. Nahradí súčasnú komisárku RE pre ľudské práva Dunju Mijatovičovú, ktorá úraduje od roku 2018.

O'Flaherty v druhom kole hlasovania získal 104 hlasov. Bulharka Meglena Kuneva dostala 70 a Manfred Nowak z Rakúska získal 37 hlasov.

O'Flaherty od septembra 2015 pôsobil vo Viedni ako riaditeľ Agentúry EÚ pre základné práva (FRA). V rokoch 2004 až 2012 bol členom Výboru OSN pre ľudské práva (HRC), ktorý dohliada na dodržiavanie Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach (ICCPR). Bol aj riaditeľom Írskeho centra pre ľudské práva na Írskej národnej univerzite a hlavným komisárom Severoírskej komisie pre ľudské práva.

Rada Európy vytvorila post komisára pre ľudské práva v roku 1999 ako nezávislú mimosúdnu inštitúciu na podporu povedomia o ľudských právach a ich rešpektovania v členských štátoch. Komisár má identifikovať možné nedostatky v zákonoch a praxi v oblasti ľudských práv, uľahčiť činnosť národných inštitúcií ombudsmana a iných štruktúr pre ľudské práva. Pravidelne navštevuje členské štáty, vedie dialóg s vládami a občianskou spoločnosťou a pripravuje správy o otázkach súvisiacich s ochranou ľudských práv.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)