Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

PREDSA MU TO VYŠLO: Michail Saakašvili sa dostal na územie Ukrajiny

Bývalý gruzínsky prezident a gubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti Michail Saakašvili poskytuje rozhovor novinárom, vľavo bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková 10. septembra 2017 v poľskom meste Przemyšl. Michail Saakašvili zatiaľ nemohol odcestovať z Poľska na Ukrajinu, kam sa chce dnes v súlade s predošlými vyhláseniami vrátiť i napriek tomu, že mu odobrali tamojšie štátne občianstvo. Foto: TASR

Ukrajinská stráž mu povolila pokračovať v ceste, a to i napriek tomu, že mu už skôr odobrali ukrajinské občianstvo. V priebehu dňa sa na územie Ukrajiny pokúsil dostať vlakom i autom.

Kyjev 11. septembra (TASR/Teraz.sk) - Bývalý gruzínsky prezident a gubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti Michail Saakašvili sa v nedeľu dostal za pomoci stoviek svojich stúpencov na územie Ukrajiny. Cez poľsko-ukrajinské štátne hranice ho pretlačil dav, informovala spravodajská stanica BBC.

"Nezastavili ich klamstvá, že sa tu nachádzajú výbušniny," vyhlásil na margo svojho návratu Saakašvili. Ukrajinská stráž mu povolila pokračovať v ceste, a to i napriek tomu, že mu už skôr odobrali ukrajinské občianstvo. V priebehu dňa sa na územie Ukrajiny pokúsil dostať vlakom i autom.



Saakašvili je momentálne bez štátnej príslušnosti. Prišiel aj o gruzínsky pas, pretože vo svojej vlasti čelí obvineniam v súvislosti so zásahmi proti demonštrantom a jednej zo súkromných televíznych staníc v období, keď bol vo funkcii hlavy štátu. On tieto opatrenia označuje za politicky motivované.

Bývalý gruzínsky prezident a gubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti Michail Saakašvili a bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková na železničnej stanici 10. septembra 2017 v poľskom meste Przemyšl. Michail Saakašvili zatiaľ nemohol odcestovať z Poľska na Ukrajinu, kam sa chce dnes v súlade s predošlými vyhláseniami vrátiť i napriek tomu, že mu odobrali tamojšie štátne občianstvo.
Foto: TASR/AP


V júli mu ukrajinský prezident Petro Porošenko odobral ukrajinské štátne občianstvo po tom, ako ho vlani v novembri Saakašvili obvinil z blokovania úsilia o zastavenie korupcie v krajine. Na Ukrajine mu však hrozí možné zatknutie a vydanie do Gruzínska, čoho si je podľa vlastných slov vedomý.

Svoj zámer vrátiť sa na Ukrajinu avizoval v júli. Pri dnešnom pokuse ho osobne prišla podporiť aj bývalá ukrajinská premiérka a súčasná opozičná líderka Julija Tymošenková.

Ukrajinská polícia vyšetruje nezákonné prekročenie hraníc Saakašvilim



Ukrajinská polícia sa zaoberá prípadom nezákonného prekročenia ukrajinských hraníc, ktorého sa v nedeľu dopustil bývalý gruzínsky prezident a exgubernátor Odeskej oblasti Michail Saakašvili.

Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na políciu mesta Ľvov, kde sa Saakašvili momentálne zdržiava a kde v nedeľu večer absolvoval večeru s tamojším primátorom.

Podľa agentúry Interfax si ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s nedeľným incidentom predvolalo poľského veľvyslanca na Ukrajine, aby záležitosť vysvetlil.

Poradca náčelníka ukrajinskej Štátnej pohraničnej služby Oleh Sloboďan dnes uviedol, že Saakašvili prekročil hranice nezákonne, pretože pri vstupe na územie Ukrajine sa nepodrobil pohraničnej kontrole. Za spáchanie tohto trestného činu hrozí trest odňatia slobody do piatich rokov.

Za trestný čin dnes Saakašviliho vstup na územie Ukrajiny označil aj ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman, ktorý okrem toho na svojej stránke na sieti Facebooku upozornil, že ide o aj "začiatok ďalšieho útoku niektorých politikov proti ukrajinskej štátnosti".

Ukrajinské ministerstvo vnútra označilo Saakašviliho vstup na územie Ukrajiny za provokáciu.