Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Michelle Obamová s dcérami mieria do Afriky

Prvá dáma USA Michelle Obamová (v strede) a jej dcéra Malia (vľavo). Foto: TASR/AP

V Libérii a Maroku podporia vzdelávanie dievčat. Z Afriky zamieria do Španielska.

Washington 26. júna (TASR) - Manželka amerického prezidenta Michelle Obamová a ich dcéry Sasha a Malia odlietajú dnes do Afriky, kde chcú v Libérii a Maroku podporiť vzdelávanie dievčat. Z Afriky zamieria do Španielska.

Ich prvou zastávkou bude Libéria. Tam sa prvá dáma USA stretne s prezidentkou Ellen Johnsonovou-Sirleafovou a dostane možnosť porozprávať sa s miestnymi dievčatami.

Nedávna epidémia eboly v Libérii upozornila na potrebu vzdelávania dievčat v tejto západoafrickej krajine, kde strednú školu navštevuje iba tretina všetkých dievčat.

Stretnutie Michelle Obamovej s libérijskými dievčatami bude podľa agentúry AP moderovať indická herečka Freida Pintová, známa z filmu Milionár z chatrče.

Na ďalšom stretnutí s dospievajúcimi dievčatami, tentoraz marockými v Marrákeši, bude Michelle Obamovú sprevádzať herečka Meryl Streepová.

V Madride bude prvá dáma diskutovať o iniciatíve Let Girls Learn (Nechajte dievčatá, aby sa učili). Iniciatíva vznikla vlani a má povzbudiť rozvojové krajiny, aby vzdelávali vyše 62 miliónov dievčat z celého sveta, ktoré nechodia do školy.