Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Táto dohoda je horúcim kandidátom na Nobelovu cenu za mier

Nobelova cena, Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dohoda je jedným z najevidentnejších kandidátov na Nobelovu cenu za mier, s akými som sa dosiaľ stretol, uviedol historik Asle Sveen.

Oslo 29. septembra (TASR) - Nedávno podpísaná mierová dohoda medzi kolumbijskou vládou a ľavicovým povstaleckým hnutím FARC, ktorou sa ukončila vyše polstoročná občianska vojna, je horúcim kandidátom na udelenie tohtoročnej Nobelovej ceny za mier. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

O toto ocenenie by sa pravdepodobne podelili kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a vodca tejto marxistickej skupiny Timoleón Jiménez. Zároveň by išlo o prvú nobelovku pre Latinskú Ameriku od roku 1992, keď ju dostala guatemalská bojovníčka za ľudské práva Rigoberta Menchú.

"Dohoda je jedným z najevidentnejších kandidátov na Nobelovu cenu za mier, s akými som sa dosiaľ stretol," uviedol historik Asle Sveen, ktorý však pripomína, že udelenie ceny závisí od toho, či dohodu Kolumbijčania schvália v nedeľňajšom referende, čím by sa ukončil 52 rokov trvajúci konflikt.

Medzi ďalšími kandidátmi na cenu sú ruská ľudskoprávna aktivistka Svetlana Gannuškinová, sýrska dobrovoľnícka organizácia Biele prilby, obyvatelia gréckych ostrovov, ktorí pomáhajú utečencom, vyjednávači jadrovej dohody s Iránom, či americký whistleblower Edward Snowden, ktorý vyzradil tajné vládne informácie.

Kristian Berg Harpviken, vedúci Ústavu pre výskum mieru (PRIO) so sídlom v Osle, favorizuje Gannuškinovú, tvrdiac, že takáto laureátka by bola oneskoreným kritickým odkazom pre ruského prezidenta Vladimira Putina. "O desať rokov by sa neudelenie ceny Gannuškinovej mohlo vnímať ako pochybenie," zdôraznil.