Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mierové rokovania na Ukrajine údajne pokračujú prostredníctvom Skypeu

Alexander Zacharčenko Foto: TASR/AP

"Hlavnou vecou je, že dialóg pokračuje," uviedol hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí.

Moskva 25. decembra (TASR) - Rokovania zamerané na ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny pokračovali dnes prostredníctvom videolinky, oznámili podľa agentúry DPA vodcovia proruských separatistov.

Rokovania sú "veľmi náročné" a v súčasnosti sa odohrávajú prostredníctvom siete Skype, spresnil Alexander Zacharčenko, hlava samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorého citovali ruské tlačové agentúry.

Vodca susednej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Igor Plotnickij tiež potvrdil, že rokovania pokračujú.

Prvá schôdzka tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu od podpísania prímeria medzi vládou v Kyjeve a proruskými separatistami na východe v septembri tohto roka sa konala v stredu v Minsku.

Vyjednávači však opustili bieloruskú metropolu po viac než piatich hodinách rokovania a nebolo bezprostredne jasné, či sa do Minsku vrátia na ďalšie kolo rozhovorov v piatok, pripomína DPA. Zacharčenko dnes len potvrdil, že rokovania budú pokračovať počas nasledujúcich dvoch dní.

"Hlavnou vecou je, že dialóg pokračuje a je tu základ na predpoklad, že sa obnoví veľmi skoro," povedal hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič.

Trilaterálna kontaktná skupina zložená z delegácií Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa snaží stabilizovať krehké septembrové prímerie na východe Ukrajiny, pričom tam neustále zúria ďalšie boje.