Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vodca sýrskych Kurdov nedostal pozvánku na mierové rokovania v Ženeve

Ilustračné foto. Ochrankár hliadkuje v okolí ženevského komplexu OSN. Foto: TASR/AP

Najnovšia mierová iniciatíva pod záštitou OSN tak podľa neho zlyhá podobne ako tie predošlé.

Ženeva 26. januára (TASR) - Vodca Strany demokratickej jednoty (PYD), ktorá zastrešuje kurdské povstalecké sily na severe Sýrie, nedostal pozvanie na mierové rokovania v Ženeve a nevie ani o účasti žiadneho iného zástupcu sýrskych Kurdov. Najnovšia mierová iniciatíva pod záštitou OSN tak podľa neho zlyhá podobne ako tie predošlé, uviedla agentúra Reuters.

"Samozrejme by sme sa úprimne radi zapojili (do mierových rokovaní), a tiež si myslíme, že ak sa nezapojíme, táto Ženeva III zlyhá, ako sa to stalo pri Ženeve II, keď vylúčili niektoré strany," povedal dnes predseda PYD Sálih Muslim pre Reuters, pričom poukázal na neúspech dávnejších medzinárodných rokovaní o Sýrii vo Švajčiarsku. "Samozrejme zastupujeme mnoho tunajších ľudí, takže naše vylúčenie nepomôže k politickému riešeniu," dodal.

Rusko ako spojenec sýrskej vlády podporovalo účasť PYD na rokovaniach v Ženeve, ktoré sa majú začať tento piatok. Predstavitelia sunnitsko-arabskej opozície v Sýrii zase navrhovali, aby bola táto strana súčasťou vládnej delegácie.

Prípravy na sýrske mierové rokovania skomplikovali práve nezhody ohľadne zoznamu účastníkov, ktorí by mali zastupovať tábor protivníkov prezidenta Bašára Asada. Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura oznámil, že pozvánky rozoslal v priebehu dneška, konkrétne mená však nepotvrdil.

Sýrska opozičná aktivistka Randá Kasísová následne pre Reuters uviedla, že ju pozvali ako samostatnú osobu, pričom tvrdila, že pozvánku zaslali aj vodcovi PYD Muslimovi. Kurdská strana PYD je súčasťou Sýrskej demokratickej rady (SDC), ktorá vznikla v decembri na severovýchode Sýrie ako zoskupenie presadzujúce sekulárnu a demokratickú víziu pre svoju krajinu.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu varoval dnes pred účasťou PYD na rokovaniach v Ženeve, keďže Ankara túto stranu považuje za teroristickú organizáciu. Ide pritom o rozdielny postoj oproti Spojeným štátom, ktoré poskytujú PYD podporu v boji proti extrémistom z Islamského štátu.

Podľa Čavušoglovho vyjadrenia pre stanicu NTV nemajú zástupcovia PYD čo hľadať za rokovacím stolom a v prípade, že do Ženevy prídu, Turecko bude takéto rokovania bojkotovať. Svoje pozvanie do Ženevy medzitým potvrdil Hajtam Manáa, spolupredseda SDC, ktorej súčasťou je aj PYD.

Očakáva sa, že najnovšie sýrske mierové rokovania potrvajú šesť mesiacov, v prvej fáze však zúčastnené strany nebudú spolu rokovať priamo, ale sprostredkovane.

Mierové rokovania o Sýrii sa začnú už tento piatok v Ženeve

Mierové rokovania medzi sýrskou vládou a opozičnými skupinami by sa mali začať v piatok 29. januára. Oznámil to dnes osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura s tým, že pozvánky na stretnutie do švajčiarskej Ženevy rozoslal už priebehu dnešného dňa.

Rokovania budú podľa odhadov trvať pravdepodobne šesť mesiacov a v prvej fáze nebudú jednotlivé zúčastnené strany hovoriť medzi sebou priamo, ale sprostredkovane, píše agentúra AP.