Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Mierové rozhovory medzi kolumbijskou vládou a ELN preložili na máj

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zmenu termínu v utorok oznámil kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodriguez bez udania dôvodu. Pôvodne sa mali rozhovory začať v stredu v Havane.

Havana 25. apríla (TASR) - Tretie kolo mierových rozhovorov medzi kolumbijskou vládou a predstaviteľmi povstaleckej organizácie Národná oslobodzovacia armáda (ELN) bolo preložené na 2. mája. Zmenu termínu v utorok oznámil kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodriguez bez udania dôvodu. Pôvodne sa mali rozhovory začať v stredu v Havane. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Prvé kolo mierových rozhovorov sa skončilo vo venezuelskom hlavnom meste Caracas 12. decembra bez uzavretia prímeria. Ďalšie kolo rozhovorov sa uskutočnilo v marci v Mexiku.

Kolumbijský prezident Gustavo Petro po marcovom útoku partizánov, pri ktorom zomrelo deväť vojakov, zvolal stretnutie vládnych mierových vyjednávačov. Kolumbijský vysoký komisár pre mier Danilo Rueda v tom čase nevylúčil prerušenie rokovaní.

Kolumbia zažíva už viac ako 50 rokov ozbrojený konflikt medzi štátom a rôznymi skupinami ľavicových partizánov, pravicových polovojenských jednotiek a obchodníkov s drogami.

Petro sa ako prvý ľavicový prezident ujal moci vlani v auguste a prisľúbil, že v rámci politiky "úplného mieru" bude rokovať so všetkými kolumbijskými ozbrojenými skupinami.

ELN sú poslednou uznanou povstaleckou skupinou v Kolumbii. Najväčšia povstalecká organizácia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) podpísala v roku 2016 po viac než polstoročí ozbrojeného konfliktu mierovú dohodu s vládou.