Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Mierovú cenu nemeckého knižného obchodu dostane Salman Rushdie

Autor Salman Rushdie prichádza na literárny galavečer PEN America 2023 vo štvrtok 18. mája 2023 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Rushdie už roky čelí vyhrážkam smrťou za svoj román Satanské verše vydaný v roku 1988.

Berlín 19. júna (TASR) - Prestížnu Mierovú cenu nemeckého knižného obchodu (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) za rok 2023 získal britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie.

Sedemdesiatšesťročný autor, ktorý bol vlani pri atentáte v USA vážne zranený, túto cenu prevezme na jeseň vo Frankfurte nad Mohanom, informovala agentúra DPA.

Ocenenie získal za "nezdolnosť svojho ducha" a "za obohacovanie nášho sveta láskou k rozprávaniu príbehov," uvádza sa vo vyhlásení poroty. "Jeho dielo je kronikou sily, ktorú utláčateľské režimy používajú na ničenie celých spoločností, a zároveň oslavuje nezničiteľného ducha odporu, ktorý prejavujú jednotlivé ľudské bytosti," píše sa vo vyhlásení.

Rushdie už roky čelí vyhrážkam smrťou za svoj román Satanské verše vydaný v roku 1988. Zosnulý najvyšší iránsky vodca ajatolláh Rúholláh Chomejní totiž v roku 1989 vydal fatvu, ktorou vyzval moslimov, aby zabili spisovateľa a každého, kto sa na vydaní Satanských veršov podieľal.

Iránska vláda v roku 1998 vyhlásila, že fatvu už nebude podporovať, takže Rushdie, ktorý sa narodil v Indii, žil v posledných rokoch relatívne slobodne.