Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Migračnú politiku Orbánovej vlády podporujú dve tretiny Maďarov

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Podpora migračnej politiky je silná aj napriek tomu, že Európsky parlament tento týždeň schválil kritickú správu o Maďarsku.

Budapešť 15. septembra (TASR) - Migračnú politiku vlády premiéra Viktora Orbána podporujú dve tretiny Maďarov, uviedol v sobotu denník Magyar Idők s odvolaním sa na výsledky prieskumu inštitútu Nézőpont.

Denník konštatoval, že podpora migračnej politiky je silná aj napriek tomu, že Európsky parlament tento týždeň schválil kritickú správu o Maďarsku. Magyar Idők podčiarkol, že pri treťom výročí zriadenia zábran na južných hraniciach Maďarska považuje 6,5 milióna Maďarov toto rozhodnutie za dobré, pritom rozdeľovanie migrantov na základe kvót považuje za neprijateľné ešte viac ľudí.

Prieskumy Nézőpontu potvrdili, že podpora migračnej politiky Orbánovej vlády sa tri roky stabilne udržiava na mimoriadne vysokej úrovni.

Až 86 percent respondentov uviedlo, že si neželá, aby Európska únia bez súhlasu maďarského parlamentu usídlila v Maďarsku osoby nemaďarského občianstva. Opačného názoru bolo iba sedem percent Maďarov. Podiel odmietajúcich kvóty je od referenda o tejto otázke v októbri 2016 priebežne nad 80 percent.

Postavenie hraničných zábran 15. septembra 2015 plne podporilo 56 percent Maďarov, 26 percent bolo skôr za, z čoho podľa denníka vyplýva, že 82 percent ľudí sa stotožňuje s postojom vlády.

Z tábora priaznivcov vládneho bloku Fidesz-KDNP podporilo hraničné zábrany 97 percent, z opozičného Jobbiku 95 percent a súhlasilo s nimi ešte aj 57 percent ľavicových voličov, uzatvára Magyar Idők.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)