Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Migranti a etnické menšiny sú krízou znevýhodnení

Európska sieť proti rasizmu uvádza, že hoci členské štáty EÚ majú antidiskriminačné ustanovenia, je iba málo známych prípadov, že by sa národné štáty nimi aj riadili.

Brusel 21. marca (TASR) - V časoch ekonomickej krízy sú migranti a etnické menšiny oveľa viac poznačení nezamestnanosťou a zhoršenými pracovnými podmienkami, uvádza sa v správe Európskej siete proti rasizmu (ENAR) vydanej pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa boja proti rasizmu.

Takzvaná Tieňová správa o rasizme v Európe v období 2010-2011 upozorňuje aj na skutočnosť, že zhoršené ekonomické podmienky v mnohých krajinách vedú k škrtom v oblasti protirasisticky zameraných politík a všeobecne vytvárajú podmienky pre rast rasisticky zameraných nálad v spoločnosti.

ENAR na príkladoch jednotlivých krajín Európskej únie poukazuje, že zhoršenie stavu národného hospodárstva malo priamy dopad napríklad na zvýšenie miery nezamestnanosti v radoch etnických menšín a prisťahovalcov. Ako najjasnejší príklad tohto stavu je uvádzané Španielsko, kde nezamestnanosť (vyše 50 percent) najviac postihla migrantov z Maroka a krajín subsaharskej Afriky.

V Litve sa zhoršenie ekonomiky najviac podpísalo na skrátení rozpočtu pre antidiskriminačné programy a kampane, keď krajina na tento účel v roku 2010 vyčerpala iba jedno percento z vyhradených prostriedkov, v rámci širšieho programu na obdobie 2009 - 2011.

Tieňová správa zároveň poukazuje na nárast rasovo motivovaného násilia, ktoré nachádza podporu v extrémistických pravicových hnutiach v krajinách ako Dánsko, Grécko, Maďarsko, Poľsko a Spojené kráľovstvo.

ENAR uvádza, že hoci členské štáty EÚ previedli do svojej vnútornej legislatívy antidiskriminačné ustanovenia, je iba málo známych prípadov, že by sa národné štáty nimi aj riadili. Zároveň vo viacerých štátoch EÚ dochádza k sprísňovaniu imigračných praktík, keď sa národné vlády snažia prijímať prísnejšie pravidlá ako tie všeobecne platné vo vnútri EÚ.

"V deň, keď si pripomíname dôležitosť boja proti rasizmu, je znepokojivé vidieť, že rasizmus a diskriminácia stále pretrvávajú vnútri Európskej únie. Politici musia prísť s odkazom, že rovnaký prístup k práci, bývaniu a vzdelaniu pre všetkých je kľúčovým pre vybudovanie prosperujúcej spoločnosti," uviedol predseda ENAR Chibo Onyeji.