Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Migranti blokujú železničnú trať medzi Srbskom a Macedónskom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Presná príčina počínania migrantov zatiaľ nie je známa.


Belehrad 4. marca (TASR) - Asi stočlenná skupina migrantov sediaca na koľajniciach znemožňuje od popoludňajších hodín železničnú dopravu medzi srbským Preševom a macedónskou obcou Tabanovce. Informovala o tom agentúra Tanjug s odvolaním sa na srbskú železničnú spoločnosť.

Presná príčina počínania migrantov zatiaľ nie je známa. Nie je však vylúčené, že ide o protest osôb vrátených do tábora v Preševe zo srbsko-chorvátskych hraníc, ktoré chcú pokračovať v ceste do krajín Európskej únie. Títo ľudia sa zrejme nechcú vrátiť do Macedónska alebo sa nedarí zorganizovať ich vyhostenie.

K podobnému protestu proti pomalému vpúšťaniu migrantov macedónskymi úradmi došlo vo štvrtok aj pri gréckej obci Idomeni, pripomenula agentúra MTI.

Situácia na macedónsko-gréckych hraniciach je stále napätá. Niektoré odhady hovoria o tom, že sa na gréckej strane zdržiava medzičasom už 14.000 migrantov. Macedónska strana naďalej púšťa cez hranice denne iba niekoľko stoviek z nich.

Úrady sa vzdali zámeru prepraviť časť migrantov do vzdialenejších záchytných centier, pretože sa obávali možnej eskalácie, ktorá by mohla prerásť do prejavov násilia. Situáciu navyše komplikuje daždivé počasie a pokračujúce nízke teploty.