Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

PRÍBEHY MIGRANTOV: V tábore chudobných na ostrove Kos zápasia o jedlo

Archívna snímka. Stovky migrantov sa zhromaždilo zaregistrovať na štadióne 11. augusta 2015 na gréckom ostrove Kós. Nepokoje medzi utečencami vypukli na gréckom ostrove Kós, kde miestne úrady zápasia s rastúcim počtom migrantov, ktorí sa na ostrov dopravujú na gumených nafukovacích člnoch z neďalekého pobrežia Turecka. Foto: TASR/AP

Grécky ostrov Kos, neďaleko tureckého pobrežia, je pod enormným náporom migrantov. Medzi jednotlivcami, aj skupinami z rôznych kultúr dochádza ku konfliktom.

Bratislava 24. augusta (Teraz.sk) - Ostrov Kos sa nachádza 20 km od tureckého pobrežia. V posledných týždňoch miestne úrady riešia príliv migrantov a utečencov, ktorí sa snažia cez pobrežie dostať do Európskej únie.

Takmer štvrť milióna migrantov sa v tomto roku preplavilo cez Stredozemné more do Európy.

Mohammed Ibrahim utiekol kvôli nepokojom v Afganistane za lepším životom do Nemecka. Cestou sa ale nechtiac ocitol v opustenom hoteli na gréckom ostrove Kos. Má nedostatok jedla a vody, ale dúfa v skorý odchod.

„Všetko, čo môžeme urobiť tu, je čakať,“ uviedol 18 ročný študent Ibrahim v dvojposchodovom hoteli s názvom „Captain Elias,“ ktorý sa zvonku rozpadáva. Tu našli dočasný úkryt stovky migrantov utekajúcimi pred konfliktom a chudobou na Blízkom východe a v Ázii.

„Všetko, čo máme, je nádej. Ak bude Alláh chcieť, dostaneme sa do Nemecka,“ povedal.

Ibrahim rovnako prezradil, že má v Nemecku kamarátov. Ale len veľmi málo, prípadne žiadny z migrantov plaviacich sa z Turecka na ostrov Kos v nafukovacích člnoch nechce zostať v Grécku. V krajine, kde prebieha veľká hospodárska kríza.

Namiesto toho sa chceli vydať z gréckej pevniny na sever do bohatších štátov Európskej únie. Tam by chceli získať ďalšiu pomoc a prácu.

V tomto roku sa podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu preplavilo cez Stredozemné more do Európy takmer štvrť milióna migrantov. Takmer polovica z nich sa podľa odhadov organizácie dostala na grécku pevninu alebo na jeden z gréckych ostrovov.

Miestne autority zápasia so vzniknutou situáciou. Ľudia pracujúci na trajekte pre pasažierov majú za úloh ubytovanie a registráciu migrantov. Uprednostňujú Sýrčanov, ktorí sú všeobecne považovaní za utečencov. A to z toho dôvodu, že utekajú pred občianskou vojnou.

Archívna snímka. Migranti čakajú pred policajnou stanicou na vydanie dočasných cestovných dokladov na gréckom ostrove Kos 28. mája 2015, kde našli útočisko.
Foto: TASR/AP


Tvrdé podmienky pre migrantov v hoteli

Tí z ostatných krajín často prespávajú v hoteli akým je spomínaný „Captain Elias.“ Ten sa nachádza na okraji hlavného mesta ostrova. V hotelovom vestibule nájdeme desiatky opotrebovaných matracov naukladaných vedľa seba. Jeden človek tam podľa miestnej redaktorky oddychoval na recepcii, prikrytý posteľnou plachtou.
Neďaleko žena zahalená v šatke na hlavu sledovala svoje batoľatá, ktoré spali na podlahe z keramických dlaždíc a snažili sa vyhnúť rozbitému sklu naokolo.

V pôvodne hotelovej záhrade ľudia nechávali sušiť svoje oblečenie zavesené medzi palmami.
Počas stmievania rodiny zapaľovali oheň, na ktorom varili ryžu a zeleninu. Tú im občas poskytli pracovníci zdravotnej záchrannej agentúry Medecins Sans Frontieres (MSF). Iní sa zase snažili zaspať tesne vedľa seba na terase, zahalení v hromade listov a odpadkov.

„Nie je tu žiadna elektrina, žiadne miesto pre deti, žiadne súkromie,“ povedalo miestnej redaktorke 16 ročné dievča Murcal Rezai pochádzajúce z Kábulu, ktoré pricestovalo na ostrov Kos so svojou sestrou a rodičmi. „Situácia je náročná, nie je ľahké, aby toľko kultúr bývalo spoločne,“ dodala.

Archívna snímka. Africkí migranti sa zhromažďujú v opustenom hoteli, kde našli útočisko na gréckom ostrove Kos 27. mája 2015.
Foto: TASR/AP


Julia Kourafová, doktorka z MSF, uviedla, že agentúra sa snaží pomôcť čo najlepšie. Ale nemá dostatok zdrojov, aby nakŕmila tak vysoký počet ľudí. Pomohla ale postavením stanu, kde psychológ pomáha miestnym ľuďom. Mnohí z nich utiekli pred násilím v ich domovských krajinách.

Kourafová povedala aj to, že ľudia spia skoro jeden na druhom. Toto podľa nej nie sú dobré podmienky.
V jeden večer sa v hoteli vyhrotilo napätie, keď dvaja dobrovoľníci rozdávali jedlo a vodu. Desiatky ľudí sa strkali medzi sebou kvôli taške s potravinami a reportéri agentúry Reuters videli dvoch mužov, ktorí zápasili o fľašu vody.

„Captain Elias je tábor pre chudobných,“ povedal 22 ročný Ulan Mustafa. Pôsobil ako IT študent v Pakistane a dni trávil hraním kartových hier a futbalu. „Ak Captain Elias zatvoria, neviem si predstaviť, čo budeme robiť.“

Rozprával o svojej strastiplnej nočnej ceste so skupinou svojich priateľov na ostrov Kos cez úzky vodný úsek z Turecka. Jeho vlastná rodina nevie, kde sa nachádza. „Nevedia, či som mŕtvy alebo nažive,“ povedal.

Bitky medzi viacerými národmi

V inej časti ostrova sa migranti zúfalo snažili dostať sa na loď, ktorou sa odplavia z ostrova Kos. Zápasili o miesto na nej.

V blízkosti policajnej stanice na ostrove približne 50 migrantov z Afganistanu, Pakistanu a Iránu hádzalo na seba kamene a udieralo sa navzájom päsťami. Polícia stála v blízkosti bez toho, aby zasiahla.



Títo migranti majú malú šancu dostať sa na palubu lode, pretože prioritne je vyhradená pre Sýrčanov. Tí majú ako utečenci podľa medzinárodného práva vyšší počet práv ako ekonomickí migranti.

Na archívnej snímke muž ukazuje novinárom a fotografom sýrsky pas počas naloďovania na trajekt Eleftherios Venizelos na juhovýchode gréckeho ostrova Kos 16. augusta, 2015. Trajekt Eleftherios Venizelos plní funkciu registračného centra, kde utečenci, väčšinou Sýrčania, môžu zostať počas čakania na dočasné cestovné doklady.
Foto: TASR/AP


Sýrčania čakajú na prevoz do Talianska, kde miestne úrady majú ubytovať a postarať sa o približne 2500 ľudí.
Grécka vláda sa snaží loďami prepraviť migrantov z ostrova Kos, kde ich niekoľko tisíc dočasne býva v hoteloch, ako napríklad spomínaný hotel Captain Elias. Častejšie ale spia v stanoch alebo pod šírym nebom.

„Je tímovou operáciou nájsť najbezpečnejšie riešenie pre bezpečné zhromaždenie migrantov. Je tu veľké množstvo ľudí,“ povedal anonymný zamestnanec pobrežnej stráže. Pracovníci nevedeli povedať, kedy sa malo začať s naloďovaním.

Miestna polícia bola donútená použiť proti migrantom obušky po tom, ako vypukli násilnosti na športovom štadióne, kde stovky ľudí vrátane mladých detí čakali na imigračné papiere.

Zatiaľ prichádzali ďalšie vlny migrantov z tureckej pevniny ležiacej neďaleko ostrova Kos. Pobrežná hliadka zachránila 212 ľudí na severovýchodnom pobreží ostrova, ktorí sa plavili v štyroch nafukovacích člnoch a v jednom športovom člne. Nemali pri sebe platné dokumenty, a preto museli byť zadržaní a privedení k výsluchu.

Ďalšie malé člny prichádzali a prichádzajú postupne v priebehu augusta na ostrov a vyloďujú sa s utečencami a s migrantmi na pevnine. Miestni redaktori agentúry Reuters dokonca osobne videli čln s desiatimi ľuďmi používajúcimi len jedno veslo a vlastné ruky.



Summit EÚ a Africkej únie na jeseň

Situácia s migrantmi a utečencami je nielen v Grécku veľmi vážna a jej čiastočné vyriešenie bude veľmi záležať aj od zavedenia praktických opatrení Európskej komisie podľa dokumentu Agenda o migrácii (Agenda on Migration) a od summitu predstaviteľov EÚ a Africkej únie, ktorý sa bude konať na jeseň. Na ňom by sa mali prebrať samotné príčiny migrácie


Viac ako 124 tisíc migrantov dorazilo tento rok do Grécka, vrátane 50 tisíc iba v júli. Redaktor BBC James Reynolds bol pri tom, keď jeden čln s migrantmi dorazil na breh ostrova Kos.

Zdroje: http://www.huffingtonpost.com/entry/migrant-crisis-kos-greece_55d0c6b2e4b0ab468d9d969f
http://www.reuters.com/article/2015/08/15/us-europe-migrants-greece-idUSKCN0QK0E720150815