Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Migrantom v maďarskom Segedíne pomáhajú aktivisti-dobrovoľníci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aktivisti ponúkajú migrantom jedlo a nápoje, deky a matrace.

Segedín 2. júla (TASR) - Žiadateľom o azyl, ktorí sa zdržiavajú pri železničnej stanici v maďarskom Segedíne, pomáha so zásobovaním občianska iniciatíva, ktorá sa sformovala prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

Na pomoc sú odkázaní hlavne tí, ktorí tu po odchode poslednej vlakovej súpravy do Budapešti musia nedobrovoľne prenocovať.

Aj v uplynulú noc sem dorazil autobus s asi 50 utečencami, zväčša sýrskymi rodinami s deťmi, ktorých sa miestni taxikári pokúšali presviedčať, aby pokračovali v ceste "v ich tátošoch". Boli tu však aj viacerí mladí ľudia-dobrovoľníci, niektorí ovládajúci arabčinu, ktorí migrantom ponúkli pomoc, informovala tlačová agentúra MTI.

Skupina dobrovoľníkov tu pôsobí už viac ako týždeň. Aktivisti ponúkajú migrantom jedlo a nápoje, deky a matrace pri prenocovaní v okolí stanice, ako aj informácie. Jednému z dievčatiek, ktoré malo zapálené oči, poskytol odbornú pomoc privolaný detský lekár. Iné deti bolo treba ošetriť pre zápaly v okolí štipnutí hmyzom v povodí Tisy pri prekračovaní zelenej hranice krajiny. Aktivisti sledujú podľa slov jedného z nich, Márka Kékesiho, dva ciele, jednak pomôcť migrantom, jednak upokojiť občanov v okolí, že odpočinok i pokračovanie v ceste prisťahovalcov prebehne organizovane a nedôjde tak k možným konfliktom.