Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Eurokomisár: Šesťdesiat percent migrantov nemá právo na azyl v EÚ

Prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans Foto: TASR/AP

Podľa neho väčšinu žiadateľov o azyl prichádzajúcich do Európy netvoria ľudia utekajúci pred vojnou alebo prenasledovaním.

Berlín 27. januára (TASR) - Prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans uviedol, že až 60 percent utečencov prichádzajúcich do Európy predstavujú ekonomickí migranti, ktorí nemajú právo na udelenie azylu v krajinách EÚ. Informoval o tom britský denník Daily Telegraph.

Podľa Timmermansa väčšinu žiadateľov o azyl prichádzajúcich do Európy netvoria ľudia utekajúci pred vojnou alebo prenasledovaním. Mnohí z tých, ktorí prichádzajú po migračnej trase cez územie Turecka, sú v skutočnosti Tunisania alebo Maročania nemajúci nárok na azyl.

Podpredseda EK je presvedčený, že takýchto ekonomických migrantov je potrebné deportovať, aby sa zaistila podpora európskej verejnosti poskytovaniu pomoci utečencom, ktorí to skutočne potrebujú.

Ekonomickí migranti, ktorí nemajú nárok na azyl, predstavujú "približne 60 percent zo všetkých žiadateľov o azyl", povedal Timmermans, citujúc interné údaje pohraničnej agentúry EÚ (Frontex).

"Ide o ľudí, u ktorých sa dá predpokladať, že nemajú dôvod uchádzať sa o štatút utečenca," dodal prvý podpredseda EK.

Plán EÚ na deportáciu tisícov neúspešných uchádzačov o azyl sa však zatiaľ len rozbieha. Od septembra do decembra 2015 bolo z krajín Únie deportovaných len približne 680 migrantov, a to lietadlami do Kosova, Albánska, Nigérie a Pakistanu.

Daily Telegraph v tejto súvislosti pripomenul vyjadrenia slovenského premiéra Roberta Fica, podľa ktorého EÚ pácha "rituálnu samovraždu", keď umožňuje vstup na svoje územie takému veľkému počtu migrantov. Fico tiež odmieta systém kvót na prerozdeľovanie migrantov v rámci EÚ, ktorý označuje za nezmyselný.

Nemecko zjednoduší deportácie azylantov

Kabinet nemeckej kancelárky Angely Merkelovej prijal dnes na svojom zasadnutí opatrenia sprísňujúce azylovú politiku a zjednodušil tým deportáciu migrantov, ktorí sa dopustia trestnej činnosti. Informovala o tom agentúra AP.

Navrhované zmeny vznikli ako reakcia na hromadné sexuálne obťažovanie a krádeže spáchané azylantmi na ženách počas osláv Nového roka v Kolíne nad Rýnom.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas v tejto súvislosti povedal, že prijaté opatrenia, ktoré ešte musí schváliť parlament, sú tiež v záujme státisícov migrantov v Nemecku. Tí si nezaslúžia, aby všetkých "hádzali do jedného vreca s kriminálnikmi".

V prípade uzákonenia týchto zmien by bolo dôvodom na deportáciu azylantov aj udelenie podmienečného trestu za určité trestné činy, ako sú zabitie, ublíženie na zdraví, sexuálne obťažovanie, lúpežné prepadnutie či viacnásobné malé krádeže v obchodoch.

Minulý rok prišlo do Nemecka okolo 1,1 milióna utečencov, čo vytvorilo enormnú záťaž na štátny rozpočet a spustilo vlnu kritiky z radov Merkelovej koalície ohľadom jej zvládania migračnej krízy.