Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Migranti pri srbskom Horgoši ukončili hladovku

Migrant čaká na maďarsko -srbskej hranici Horgoš 2 pri obci Horgoš 16. septembra 2015. Autobusy, ktoré doteraz prepravovali migrantov z juhu Srbska k maďarskej hranici, presmerovali dnes k hranici Chorvátska. K zmene trasy autobusov došlo po tom, ako Maďarsko sprísnilo podmienky pre migráciu a uzatvorilo dvojitými zábranami svoju hranicu so Srbskom. Väčšinu prichádzajúcich migrantov dnes Maďarsko nevpustilo na svoje územie alebo ich napriek protestom Belehradu vrátilo späť do Srbska. Foto: TASR/AP

Pôvodne začala protestovať proti hraničným zábranám a sprísneným maďarským pravidlám skupina 130 ľudí, postupne však ich počet každým dňom klesal.

Budapešť 29. júla (TASR) - Migranti, ktorí pri srbsko-maďarskom hraničnom priechode Horgoš od nedele požadovali otvorenie maďarských hraníc, dnes ukončili protestnú hladovku. Informuje o tom agentúra MTI.

Na lúke pri hraniciach držalo hladovku dnes predpoludním ešte zhruba 50 cudzincov, mnohí z nich boli úplne vyčerpaní. Po dlhšej konzultácii sa však dohodli, že protest ďalej nemá význam. Ich požiadavky neboli vypočuté, preto hladovku ukončia.

K maďarským hraniciam sa pred týždňom vydalo pešo z Belehradu vyše 300 utečencov, najmä Afgancov a Pakistancov. Pôvodne začala protestovať proti hraničným zábranám a sprísneným maďarským pravidlám skupina 130 ľudí, postupne však ich počet každým dňom klesal.

Poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi začiatkom týždňa uviedol, že takéto demonštrácie v mnohých prípadoch neorganizujú migranti, ale rôzne občianske organizácie, ktoré sa snažia vyvinúť nátlak na maďarské orgány, aby migrantov pustili cez hranice a umožnili im prejsť do Rakúska. "To sa však nestane," zdôraznil poradca.