Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Už na takmer 200 sa zvýšil počet obetí potopenia lode pri Lampeduse

Pri pobreží ostrova Lampedusa na juhu Talianska stroskotala loď prevážajúca utečencov. Foto: TASR/AP

Na loď v núdzi upozornili pobrežnú stráž dve rybárske lode, ktoré sa nachádzali v oblasti.

Rím 3. októbra (TASR) - Počet obetí potopenia člnu s približne 500 africkými utečencami pri talianskom ostrove Lampedusa môže presiahnuť 200 mŕtvych. Informovali o tom miestne médiá.

Podľa tlačovej agentúry ANSA sa potápačom dnes podarilo vyloviť ďalších približne 100 bezvládnych tiel utečencov, ktorí na svoju púť za lepším životom vyplávali z Líbye. Doterajšie oficiálne údaje hovorili o 94 potvrdených obetiach. Desiatky ďalších ľudí sú stále nezvestné, medzi nimi ženy i deti.

Väčšina utečencov na približne 20 metrov dlhom člne podľa talianskych médií pochádzala zo Somálska, Eritrei a Etiópie. Ich potápajúcu sa loď zachvátil požiar po tom, ako sa pasažieri snažili upozorniť na seba pobrežnú stráž zapálením plachty.

Zachrániť sa zatiaľ podarilo 155 ľudí.

Agentúra ANSA s odvolaním sa na taliansku políciu informovala, že úrady zadržali jedného muža, občana Tuniska, pre podozrenie z organizovania prevádzačstva.

Taliansky premiér Enrico Letta označil nehodu za obrovskú tragédiu. Spoločne s podpredsedom vlády a ministrom vnútra Angelinom Alfanom čo najskôr odcestoval na miesto nešťastia.

Každoročne sa cez Stredozemné more na územie Talianska pokúšajú dostať tisíce afrických utečencov. Podľa nedávno zverejnenej štúdie, z ktorej čerpala agentúra Sinchua, zahynulo vo vodách pri južnom pobreží Talianska od roku 1994 okolo 6200 utečencov.

UNHCR: Pasažiermi boli asi Eritrejčania
Všetci z odhadovaných 500 imigrantov na palube lode, ktorá dnes stroskotala pri talianskom ostrove Lampedusa, boli zrejme Eritrejčania plaviaci sa do Európy z Líbye. Informovali dnes v Ženeve Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodná organizácia pre migráciu.

Podľa UNHCR na lodi z neznámych príčin vypukol požiar v čase, keď sa nachádzala asi pol kilometra od pobrežia.

Talianske médiá pripomínajú, že v pondelok sa pri pokuse dosiahnuť pobrežie Sicílie utopilo 13 imigrantov, väčšinou pôvodom z Eritrey, ktorí sa pokúšali doplávať na breh po tom, ako vyskočili alebo ich vyhodili z lode prevážajúcej zhruba 200 ilegálnych prisťahovalcov. Začiatkom augusta sa podobná dráma odohrala v blízkosti pobrežia Catanie na Sicílii, kde sa utopili šiesti Egypťania.

Na juhu Talianska, najmä na Sicílii a v Kalábrii, sa od začiatku roku vylodilo vyše 22.000 ilegálnych prisťahovalcov, čo je takmer trikrát viac ako za celý rok 2012, konštatujú talianske médiá. Lampedusa sa nachádza bližšie k brehom Afriky ako k pevninskému Taliansku a je preto častým cieľom pašeráckych lodí prevážajúcich imigrantov.

Talianske úrady medzičasom informovali, že v noci nadnes na Lampedusu priplávala aj ďalšia loď, na ktorej palube bolo 463 imigrantov.


Galéria: Pri Lampeduse stroskotala loď s migrantami






Pápež o tragédii pri Lampeduse: Je to symptóm absencie úcty k človeku

Najnovšiu tragédiu pri pobreží talianskeho ostrova Lampedusa, kde dnes stroskotala ďalšia loď s ilegálnymi imigrantmi, označil pápež František za hanbu.

"Ide o symptóm absencie úcty k človeku," vyhlásil pápež dnes vo Vatikáne. "S veľkou bolesťou nemôžem nespomenúť mnoho obetí ďalšieho tragického stroskotania pri brehoch Lampedusy. Slovo, ktoré ma pri tom napadlo, je hanba. Je to hanba!" zdôraznil pápež na konci príhovoru, v ktorom sa zmienil o encyklike Jána XXIII. Pacem in Terris. Súčasne vyzval spojiť úsilia, aby k podobným udalostiam už nedochádzalo, a modliť sa za všetkých utečencov i dnešné obete.
Viac než 90 ľudí, vrátane tehotnej ženy a dvoch malých detí, zahynulo dnes pri pobreží ostrova Lampedusa na juhu Talianska, kde stroskotala loď prevážajúca utečencov. Nezvestných je najmenej 250 ľudí.
Foto: TASR/AP


Ostrov Lampedusa bol v júli cieľom prvej Františkovej pastoračnej návštevy mimo Ríma. Počas omše, ktorú tam odslúžil, ostro kritizoval "globalizáciu ľahostajnosti" vedúcej k masovým úmrtiam ľudí.

Taliansky premiér Enrico Letta označil smrť desiatok prisťahovalcov za obrovskú tragédiu, podobne ako aj ministerka zahraničných vecí Emma Boninová, ktorá však súčasne kvitovala, že záchranná akcia sa začala okamžite po nehode, ktorú pobrežnej stráži nahlásili rybárske lode plaviace sa v oblasti.   

  Minister dopravy Maurizio Lupi sa v súvislosti s tragédiou vyslovil za prijatie opatrení, ktoré by marili činnosť prevádzačov ľudí prepravujúcich ilegálnych prisťahovalcov na preplnených a nebezpečných lodiach. Podľa Lupiho opatrenia treba prijať na úrovni Talianska, EÚ i celého svetového spoločenstva.  

Minister vnútra Angelino Alfano dnes zrušil naplánovanú tlačovú konferenciu v Ríme a odcestoval na Lampedusu.