Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Migranti z tábora v Idomeni zablokovali na protest významnú diaľnicu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odkedy EÚ a Turecko uzavreli dohodu o obmedzení počtu utečencov prichádzajúcich do Európy, organizujú migranti v tábore v Idomeni protestné akcie každý deň.

Atény/Idomeni 23. marca (TASR) - Okolo 500 migrantov zablokovalo dnes večer diaľnicu, ktorá spája Solún s grécko-macedónskym hraničným priechodom pri Evzonoi.

Podľa informácií, ktoré sprostredkoval spravodajca gréckej televízie, pochádzali demonštranti, ktorí sa zapojili do akcie, z neďalekého utečeneckého tábora v Idomeni.

Ako pre tlačovú agentúru DPA uviedol spolupracovník nemenovanej humanitárnej organizácie, demonštranti chceli tým upozorniť na seba. Zväčša mladí muži tu skandovali: "Otvorte hranice. Chceme odtiaľ preč."

Spomínaná diaľnica, na ktorej dopravná polícia dočasne odklonila vozidlá, aby sa predišlo ešte väčšiemu dopravnému chaosu, je najdôležitejším cestným koridorom sever-juh na Balkáne.

Poriadkové útvary gréckej polície zatiaľ nezakročili.

V stanovom tábore v Idomeni zostalo asi 12.000 utečencov a migrantov napriek tomu, že hranice na tzv. balkánskej trase smerom do západnej Európy sa uzavreli a grécka vláda opakovane vyzvala migrantov, aby sa presťahovali do táborov v okolí, ktoré pre nich vybudovala armáda.

Odkedy EÚ a Turecko uzavreli minulý týždeň dohodu o razantnom obmedzení počtu utečencov a migrantov prichádzajúcich do Európy, organizujú migranti v stanovom tábore v Idomeni protestné akcie každý deň.

Iba v utorok prišla odtiaľ informácia, že sa jeden z migrantov počas protestu podpálil. Muža hospitalizovali s popáleninami, nemal byť v ohrození života.