Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Mijatovičová: Mladičov prípad sa uzavrel, ale myšlienky zostávajú

Bývalý veliteľ bosnianskosrbských síl Radko Mladič kráča do súdnej siene v Haagu v utorok 8. júna 2021. Foto: TASR/AP

Komisárka uviedla, že má na pamäti matky zo Srebrenice, ktoré prišli o synov a manželov a z ktorých sa viaceré nedožili dnešného dňa.

Brusel/Štrasburg 8. júna (TASR) - Rozhodnutie Mechanizmu OSN pre medzinárodné tribunály (IRMCT) zamietnuť odvolanie bývalého veliteľa bosnianskosrbských síl Ratka Mladiča proti jeho doživotnému odsúdeniu za genocídu počas vojny v Bosne v rokoch 1992-95 potvrdzuje aj dôležitosť práce Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Uviedla to v utorok komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

"Úprimne dúfam, že potvrdenie rozsudku o vine Ratka Mladiča prinesie úľavu a pocit spravodlivosti mnohým osobám, ktoré počas vojny v Srebrenici, Sarajeve a ďalších obciach boli obeťami zverstiev a stratili svojich blízkych," napísala Mijatovičová v správe pre médiá.

Komisárka uviedla, že má na pamäti matky zo Srebrenice, ktoré prišli o synov a manželov a z ktorých sa viaceré nedožili dnešného dňa, ale aj ďalšie obete a tiež svedkov, ktorí umožnili úspech súdneho procesu. "Nič nemôže vymazať hrôzy minulosti a utrpenie obetí, ale ich boj za spravodlivosť bol odmenený," zdôraznila.

Mijatovičová zároveň upozornila na skutočnosť, že utorňajší rozsudok IRMCT potvrdzuje aj dôležitosť práce Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu, ktorý ktorý viedol súdny proces s Mladičom na prvostupňovej úrovni. Spresnila, že za 24 rokov svojej existencie ICTY odsúdil 90 vojnových zločincov a upevnil zásadu, že nemôže existovať beztrestnosť za zločiny, ktoré "otriasli svedomím ľudstva".

"Ukázalo sa, že ani tí najmocnejší nemôžu uniknúť spravodlivosti. Dôležité je, že tribunál zhromaždil obrovské množstvo dôkazov a svedectiev a stanovil historické fakty a zodpovednosť za trestné činy," opísala situáciu komisárka. Toto dedičstvo musí podľa nej zostať pri živote v boji proti rozšírenému popieraniu genocídy a vojnových zločinov, dehumanizácii obetí genocídy a glorifikácii vojnových zločincov v balkánskom regióne. Už aj preto, že hoci je Mladičov prípad uzavretý, myšlienky opierajúce sa o genocídu a zverstvá spáchané pod jeho velením sú stále živé a zneužívané nacionalistami, ktorí by chceli formovať budúcnosť regiónu poznačeného etnickými rozpormi, diskrimináciou či nenávisťou voči druhým.

Mijatovičová tiež upozornila na skutočnosť, že stíhanie vojnových zločinov pred vnútroštátnymi súdmi bolo vážne narušené nedostatkom regionálnej justičnej spolupráce a odmietnutím vlád krajín tohto regiónu vydávať svojich občanov obvinených z vojnových zločinov. Dodala, že na vnútroštátnej úrovni je ešte stále veľa práce v oblasti zabezpečenia spravodlivosti a uctenia si obetí.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)