Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Mijatovičová: Štáty RE musia chrániť ženy v oblasti sexuálneho zdravia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Medzinárodný deň žien je podľa nej momentom, keď treba vzdať hold obhajcom práv žien za ich neúnavné úsilie pri podpore sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v Európe.

Brusel/Štrasburg 8.marca (TASR) - Členské štáty Rady Európy (RE) musia dodržiavať medzinárodné štandardy ľudských práv v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a zabezpečiť priaznivé prostredie, v ktorom môžu ženy a dievčatá tieto práva slobodne uplatňovať. V piatok pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) to vyhlásila komisárka RE pre ľudské práva Dunja Mijatovičová, informuje spravodajca TASR.

Mijatovičová v správe pre médiá spresnila, že neobmedzený prístup ku kvalitnej starostlivosti o sexuálne a reprodukčné zdravie je nevyhnutný pre práva žien a rodovú rovnosť.

Pripomenula, že aj napriek nedávnemu pokroku v Európe, v podobe zvýšeného prístupu k antikoncepcii a potratovej starostlivosti, lepšej kvality pôrodníckej starostlivosti a pokroku pri poskytovaní komplexnej sexuálnej výchovy na školách, ženy a dievčatá ešte stále čelia mnohým výzvam, prekážkam a nedostatkom v prístupe k cenovo dostupným antikoncepčným službám, kvalitnej interrupčnej starostlivosti a dôstojnej a rešpektujúcej pôrodníckej a gynekologickej zdravotnej starostlivosti.

"V niektorých členských štátoch sa k týmto výzvam pridáva spiatočnícky vývoj. Naliehavé opatrenia sú potrebné najmä na zabezpečenie toho, aby všetky ženy a dievčatá, vrátane žien a dievčat so zdravotným postihnutím, rómskych žien a dievčat, starších žien a utečencov, žien žiadajúcich o azyl a migrantiek, mohli plne využívať svoje práva na sexuálne a reprodukčné zdravie bez diskriminácie," vyhlásila Mijatovičová.

Medzinárodný deň žien je podľa nej momentom, keď treba vzdať hold obhajcom práv žien za ich neúnavné úsilie pri podpore sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v Európe. Komisárka spresnila, že je potrebné predchádzať hrozbám a obťažovaniu obhajcov práv žien a tieto hrozby treba vyšetrovať a vinníkov trestať.

Mijatovičová upozornila, že odporúčania Rady Európy pre členské štáty zahŕňajú napríklad záruky poskytovania komplexnej sexuálnej výchovy, zabezpečenie dostupnosti a prístupnosti cenovo dostupných antikoncepčných služieb a informácií o antikoncepcii podložených dôkazmi, odstránenie prekážok a obmedzení s cieľom zaručiť prístup ku kvalitnej starostlivosti o umelé prerušenie tehotenstva, zabezpečenie dôstojnej a rešpektujúcej gynekologickej a pôrodníckej starostlivosti bez diskriminácie a násilia.

Odporúčania v tejto oblasti sa týkajú aj zavedenia účinných opatrení na riešenie prelínajúcich sa foriem diskriminácie, ktoré obmedzujú rovnaké užívanie sexuálneho a reprodukčného zdravia a zabránenia zhoršeniu ochrany práv na sexuálne a reprodukčné zdravie a vytvorenie podmienok umožňujúcich prácu obhajcom ľudských práv, ktorí pôsobia v tejto oblasti.