Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mikdád odmietol Pompeovu žiadosť na odsun iránskych jednotiek zo Sýrie

Mike Pompeo, archívna snímka Foto: TASR/AP

Irán podľa Pompea musí zastaviť aj vývoj programu balistických striel.

Damask 23. mája (TASR) - Stiahnutie iránskych jednotiek prítomných v Sýrii nie je predmetom diskusie. Uviedol to v stredu podľa agentúry Reuters námestník sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsal Mikdád.

Sýrsky diplomat takto reagoval na jednu z požiadaviek nového amerického ministra zahraničných vecí Mika Pompea, ktorý v pondelok vo svojom prvom verejnom vystúpení vo funkcii obhajoval rozhodnutie Spojených štátov odstúpiť od jadrovej dohody uzavretej v roku 2015 medzi Iránom a šesticou svetových veľmocí.

Pompeo zároveň vyzval Irán, aby stiahol svoje jednotky zo Sýrie a prestal finančne a materiálne podporovať hnutia Hamas a Hizballáh. Irán podľa Pompea musí zastaviť aj vývoj programu balistických striel.

Šéf americkej diplomacie okrem toho varoval, že ak Irán nezmení kurz, Spojené štáty uvalia na Teherán najtvrdšie sankcie v histórii.

Sýrsky minister však v stredu pre televíziu Majadín uviedol, že "otázka odchodu alebo zotrvania iránskych síl alebo Hizballáhu v Sýrii nie je predmetom vyjednávania, pretože ide o vnútornú záležitosť sýrskej vlády".

Proiránske šiitské hnutie Hizballáh i samotný Irán v občianskej vojne v Sýrii podporujú vládu prezidenta Bašára Asada.